Prickiga katten på äventyr i Paris

Veckans boktips handlar om Pricken och Lucille, två katter som är ute på äventyr. Första boken (Prickiga katten på äventyr i Paris) börjar när Prickens matte och husse lämnar honom ensam hemma. Han blir ledsen och vill ut och resa. Han heter Prickiga katten, men kallas Pricken, för det är lättare att säga. Pricken tar sin mattes och husses spargrispengar och en resväska. Han vill till Paris, men för att komma dit måste han ordna pass och fotografera sig för passet. Och så är det ju det där med hur han ska ta sig från Vetlanda, där han bor, till Stockholm och Arlanda och sedan flygplan till Paris. Det är dyrt med alla biljetter och pass och fotograferande. Pricken är orolig att pengarna ska ta slut. 

I Paris möter han Lucille, en kattflicka, som tar med honom hem till sej. Hon visar honom hur man reser gratis. Pricken är inte säker på att han gillar det. Han vill betala för sig som man ska göra. Lucille har föräldrar, två systrar och två bröder och de bor vid Triumfbågen. Familjen uppträder för folk och gör cirkuskonster vid den stora nöjesparken. Pricken hjälper också till för att tjäna pengar så att han kan betala tillbaka till sin matte och husse. Men när de besöker Eiffeltornet händer något fruktansvärt! Pricken blir bortförd av en dam till ett hus med många andra katter. Hur ska han kunna ta sig därifrån? Lucille och hennes syskon är olyckliga.

I den andra boken (Pricken och Lucille på äventyr i Stockholm) är Pricken tillbaka i Vetlanda, och matte och husse ska resa bort igen. Nu har Pricken en mobiltelefon så att de ska kunna hålla kontakten. De hinner bara åka så kommer Lucille in i trädgården. Hon vill att Pricken ska visa honom Stockholm. De reser med tåg till Stockholm och där stöter de på hovkatten Cesar som jobbar på Kungliga slottet. Hovkatterna jagar råttor på nätterna. Cesar berättar om riksdagshuset och stadshuset och katterna får en guidad tur i slottet. De får även följa med på råttjakt mitt i natten! Då råkar Pricken bli kidnappad av ett gäng tjuvar som tagit sig in i slottet. Nu är Pricken illa ute! Hur ska han kunna komma loss från tjuvarna och ta sig tillbaka till Stockholm där den olyckliga Lucille väntar på honom?

Det är två fina böcker av Inga-Lill Ahlstrand. Illustrationer av Alexander Lusth. Böckerna har drygt 40 sidor var (41 och 44), färgbilder här och där, men inte på varje sida. Ibland helsidesbilder. Böckerna är för 6-9-åringar med en viss läsvana. I första boken får man lära sig hur det går till när man skaffar pass, och vad man gör på flygplatsen. Den andra boken har mycket information om Kungliga slottet och lite om riksdagshuset. Man får bl.a. lära sig hur många som sitter med i riksdagen. Pricken förstår så klart svenska och Lucille franska, men alla katter har ett gemensamt språk så att de förstår varandra överallt i världen. 

De här två böckerna tipsar jag om i bokhyllan med läslovstips. Det handlar om en kampanj som pågår nästan hela oktober. Jag tipsar om flera andra böcker där man reser, för barn och unga. Titta närmare på bokhyllan här:

Läslovstips 2021 (kapitelböcker)

Jag har även en bokhylla med bilderböcker:

Läslovstips 2021 (bilderböcker)