Jag överlevde

Den här veckan tänkte jag tipsa om några böcker för historieintresserade och de som gillar spännande äventyr. Lauren Tarshis har skrivit en serie böcker som heter "Jag överlevde". Just nu finns det sex titlar. 

- Pompeji år 79 som handlar om Vesuvius vulkanutbrott i Italien som begravde flera städer i aska och lava, bland annat Pompeji.

- Titanics undergång 1912 som handlar om det storslagna skeppet Titanic som krockade med ett isberg under sin första resa och sjönk i Atlanten.

- Hajattackerna 1916 som handlar om en vithaj som attackerar människor i New Jersey, USA.

- Nazistinvasionen 1944 som handlar om ett judiskt getto i Polen som anfalls under andra världskriget. Ett getto var en del av en stad där människor tvingades leva trångt tillsammans och där de hade dåligt med mat osv.

- Terrorattacken 11 september 2001 som handlar om tvillingtornen som rasade i New York. I år är det 20 år sedan terrorattacken skedde.

- Tsunamin i Japan 2011 som handlar om den flodvåg som skapades när jordbävningar drabbade Japan. Det ledde även till en olycka i ett kärnkraftverk i Fukushima och över 150.000 människor som bodde i närheten måste fly sina hem.

Gemensamt för böckerna är att de alla handlar om barn som på ett modigt sätt överlevt dessa fruktansvärda händelser. Händelserna bygger på historiska fakta, det vill säga böckerna beskriver vad som hände, men barnen är påhittade av författaren. Hon skriver hur det kunde ha varit för ett barn att uppleva händelserna. Böckerna har runt 100 sidor var, är lättlästa och rekommenderas för 9-12-åringar. Fina svartvita illustrationer av Scott Dawson. I slutet av böckerna finns några sidor med fakta om det som hände.