Vera Svansons dagbok för tacoälskare och halloweenfantaster

Veckans boktips handlar om Vera som bor tillsammans med sina föräldrar, storebror Svante och lillasyster Olivia. Hennes bästa kompis heter Lise, men vänskapen sätts på prov när det visar sig att båda är kära i samma kille, Hugo, som råkar vara nyinflyttad granne till Veras familj. Hugos mamma Jennifer är en gammal klasskompis till Veras mamma, och de utkämpar ett slags krig om vem som har det häftigaste halloweenpyntet i trädgården och hemma, trots att Veras mamma inte förr har varit särskilt intresserad av halloween. Veras pappa är besatt av tacos och tortillas. Mamman tycker att pappan går överstyr med sitt tacointresse och pappan tvingas gömma sina tacoförpackningar. Han har lovat mamman att sluta äta tacos och tortillas. Svante har en youtube kanal där han försöker få flera följare genom att göra olika challenges, t.ex. låta lillasyster sminka honom eller dricka en äcklig smoothie som bl.a. innehåller prickig korv och kattmat. Svante gillar också pranks och inte sällan är det Vera som utsätts för pranks av sin storebror. Bl.a. får hon en hel hög med slajm över sig när hon kommer hem. Med i boken är också Veras moster Bibban som drömmer om att bli polis och löser egna mysterier och övar sig på ninja moves. 

Veras dröm är att få spela monstermamman Maria i den pjäs som skolans dramagrupp ska spela på halloween. Lise ska spela en kamel och Hugo ska vara monsterpappan Josef. Men drömmen ser ut att gå i kras när man upptäcker att någon har stulit det lilla monsterbarnet som ska vara med i föreställningen. Hur ska det gå med pjäsen? Vera och Bibban försöker lösa mysteriet med den försvunna dockan genom att bryta sig in i skolan ett par gånger, men Bibbans polisiära färdigheter är ännu inte så bra. Vera skriver om sina känslor och händelser i en dagbok som hon kallar Blåmögel. 

Det är Moa de Bruin som skrivit boken om Vera. Den andra delen i serien heter Vera Svansons dagbok för vloggstjärnor och lifehackberoende. I andra boken har hon döpt sin dagbok till Dammtuss. Boken har ca 200 sidor och rekommenderas för 9-12-åringar. Den är rolig att läsa och jag ser fram emot att läsa även den andra boken om Vera. Jag har läst boken som e-bok, så den möjligheten finns också, åtminstone i vissa e-bibliotek.