Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan

Veckans boktips handlar egentligen om fyra böcker. Det är en serie av Magnus Ljunggren som jag vill tipsa om. Barnen Max, Kim och Sam bor på rymdstationen BrT-22Xz-9 tillsammans med ett par hundra andra barn och vuxna. De går i skola, och ska bli rymdpiloter när de blir vuxna. I första boken om kapten Zenoks onda önskan händer det sig att rymdstationens kapten avlider. Man väljer en ny kapten men det går Zenok inte med på. För han vill ju vara kapten och bestämma! De slänger ut Zenok men han hotar med att återkomma för att hämnas och ta över makten. Man måste uppfinna ett nytt vapen som ska stoppa Zenoks framfart. Men det är lättare sagt än gjort. Barnen ska få lära sig använda lasersvärd i skolan och de tänker sätta stopp för Zenok själva, trots att det betyder att de olovligt måste låna lasersvärden. Deras lärare kommer inte att bli glad över detta!

Bok två handlar om svarta hålets fångar. Här upptäcker man ett svart hål när man färdas med rymdstationen. I skolan lär sig barnen om svarta hål. De tar sina små rymdfordon för att utforska det svarta hålet närmare. De har fått lära sig att allt blir tvärtom i ett svart hål. När de får se tre vackra enhörningar som fastnat i det svarta hålet vill de rädda dem. Men enhörningarna förvandlas naturligtvis till deras raka motsats, tre otäcka rymdmonster som äter allt de kommer över, till och med rymden själv. Nu måste man hjälpas åt att fånga dessa otäcka enhörningsmonster. Samtidigt fortsätter Zenok sina försök att ta över rymdstationen.

I tredje boken som handlar om klonernas hämnd hamnar de tre barnen bl.a. i munnen på en enorm kosmosval. De ska också föra ett meddelande till en konstig kvinna som deras lärare blivit kär i, trots att de bara setts på videoskärmen. Med en ny uppfinning av uppfinnarroboten på rymdstationen kan man ställa allt till rätta igen. Men det finns en liten bugg med uppfinningen. Snart har Max, Kim och Sam skapat kloner av sig själva och Zenok som lyckas få tag på uppfinningen lyckas skapa över en miljon kopior av sig själv! Nu finns det nog inget som kan stoppa honom när han vill ta över stationen...

I den fjärde boken får barnen se reklam om en spelplanet och bestämmer sig för att åka dit. Där kan man spela en massa tevespel och godiset tar aldrig slut. På spelplaneten finns de roliga varelserna Nynnarna. Men Max blir helt tokig av att klara av de olika banorna i tevespelen. Sam och Kim upptäcker en hemlighet under marken på spelplaneten och måste göra allt de kan för att rädda Max som verkar hypnotiserad av spelandet. Naturligtvis får vi också följa Zenoks fortsatta kamp med att ta över rymdstationen.

Det är en serie roliga rymdböcker av Magnus Ljunggren, med illustrationer av Johanna Kristiansson. I böckerna blandas text, bild och tecknad serie. De rekommenderas för barn i 6-9-års ålder och varje bok har ca 100 sidor, men de är ganska lättlästa. Böckerna behöver inte läsas i rätt ordningsföljd, men om man vill göra det så kommer här ordningsföljden:

1. Rymdpiloterna och kapten Zenoks onda önskan

2. Rymdpiloterna och svarta hålets fångar

3. Rymdpiloterna och klonernas hämnd

4. Rymdpiloterna på spelplaneten