Säkerhetsklass tre

Veckans boktips är en dystopi i ett samhälle inte så långt in i framtiden. Alla har fått ett chip under huden på handen. Chipet registrerar var man är och vad man gör. Med chipet kan man betala sina inköp. Har man chip måste man arbeta ett visst antal timmar per vecka för att få en jobbpeng. Chipet ger möjligheter. Vissa är rikare än andra. Men alla vill inte ha chip. De som lever innanför stadens gränser kallas innanförsfolket. Det som lever i stadens utkant, och har skärt bort sina chip, kallas utanförsfolket. Linn är en av utanförsfolket. Hon lever med sina bröder Samuel och Vidar och några vänner i ett fallfärdigt halvbyggt flervåningshus utan värme, varmt vatten och el. Mat får de tag på genom att stjäla eller, om de har tur, får de en smakbit från innanförsfolket. Utanförsfolk har inte tillgång till sjukvård, om det inte blir akut, och man får heller inga pengar. En del innanförsfolk vill hjälpa utanförsfolket, t.ex. läkaren David. Men de tar stora risker när de hjälper de utsatta i samhället.

Två gånger kan man avlägsna ett chip under huden vid handen. Blir man påkommen igen, efter andra gången, placeras chipet nära kroppspulsådern på halsen så att man riskerar att förblöda om man försöker ta ut det igen. Under en razzia råkar Linn hamna inne i staden och räddas av Alex, vars pappa jobbar för Säkerheten, de som styr och övervakar att reglerna följs. Linn har inget annat val än att ta ett nytt chip (hon övertalar dem om att sätta det i handen trots att det är tredje chipet). Hon ska återetableras i samhället, får Alex pappa Gustav som övervakare och mentor. Hon får bo hos den elaka Fredrik och hans deppiga fru Olivia och deras fem små chihuahua hundar Chess, Charlie, Cherie, Chic och Chans. Linn får slita i en nagelsalong (som erbjuder lösnaglar och ögonfransförlängning åt de rika) genom att städa, boka kunder osv. Men hon erbjuds även chans att studera. Linn har inte gått i skola sedan sjuan, men läser i kapp och tentar bort så att hon kommer upp i nivå med gymnasiets andra år. 

Linn längtar efter att få slita bort chipet och återvända till sina bröder. Det vet även hennes övervakare att hon vill. Men hon måste hålla sig till tåls, vänta flera månader på att opereras för en cysta som orsakar svåra buksmärtor ibland. Hon har även endometrios. Linn träffar sin övervakare med jämna mellanrum. Sköter hon sig, får hon lättare att röra sig fritt, sköter hon sig inte, får hon flera begränsningar och restriktioner. Allt hon gör kommer till övervakarens kännedom genom chipet som registrerar var hon rör sig och vad hon köper. Fredrik och Olivia, och Johan och Petra på nagelsalongen, rapporterar alla till Gustav Övervakare, som Linn kallar honom. Linn och Alex vill gärna ses så ofta som möjligt, men det är inte alltid så lätt och Alex har ett tungt sommarjobb som gör att han inte alltid orkar träffa Linn.

Det är en spännande och intressant bok som Kerstin Loenberg har skrivit. Boken rekommenderas för unga vuxna och den är ca 450 sidor lång. Jag läser boken som e-bok, så den möjligheten finns också.