Mobilen

Sidospårets Tips
16.7.2021

Information om verket: Mobilen

Fler tips

Veckans boktips handlar om Elsa och hennes kusin Signe. Elsa är en av tjugo som lyckas få en ny mobiltelefon som delas ut gratis på torget. Den har alla de senaste nymodigheterna, och Elsa står i centrum för allas intresse. Skolelever och lärare vill bekanta sig med den nya mobilen, där man inte behöver skriva någonting. Det är bara att säga vad man vill göra så gör den det. Mobilen styrs av en liten avatar som Elsa kallar Liv. Liv talar med Elsa, ger tips på spel hon kan spela, påminner om läxor och allt möjligt. Alla är verkligen helt fascinerade av mobilen. Några vill köpa den dyrt av Elsa och en journalist vill intervjua henne för tidningen.

Den enda som inte verkar intresserad av mobilen är Signe. Hon har Aspergers syndrom, svarar bara på direkta frågor och undviker ögonkontakt. Men trots att hon ofta är tyst registrerar hon allt som sker runt omkring och hon är bra på att analysera. Hon får nästan alltid högsta betyg i skolan. Signe förstår att det är något skumt med de nya telefonerna. Hon skriver lappar åt Elsa eller mimar att hon ska lägga undan telefonen och följa Signe ut. Signe tror att företaget som gjort mobilerna tjuvlyssnar på användarna. Men hur ska de kunna bevisa det? Och vem är det egentligen som ligger bakom det hela?

Mobilen är den senaste, fjärde, boken om Signe Holm. Författaren heter Petter Lidbeck, och han har skrivit ett stort antal böcker för barn och ungdomar. Första boken om Signe heter Festen och den andra (som jag har skrivit om tidigare) är Casino. Den tredje delen heter Djuret. Boken har 95 sidor och rekommenderas för en ålder på 9-12 år. Det är en spännande och intressant bok, ganska lättläst. Jag har läst Mobilen som e-bok. 

Nu tar Sidospår en paus ett par veckor och så återkommer jag med fler boktips i augusti. Skön fortsättning på sommaren!