Säg nåt då!

Veckans boktips handlar om en ung kille som heter Adrian. Han går på nian i högstadiet. Han har alltid varit lite utanför, men han gillar att umgås med Emma. Och så gillar han att fotografera. Innan skolan börjar igen efter sommarlovet säger Emma att hon inte längre vill träffa Adrian så mycket. Det visar sig att Emma har en pojkvän. Adrian är olycklig, och vet inte vad han ska svara när mamma undrar varför Emma inte kommer på besök längre. 

Adrians mormor dör och det blir begravning i Luleå. Själv bor Adrian med sin mamma i Örnsköldsvik. Adrian visar morfar hur man spelar spel på surfplattor. Under höstlovet åker Adrian tillbaka till Luleå, mest för att slippa mammas frågor om Emma. Morfar och Adrian umgås och Adrian träffar Vega, en rolig tjej som är spontan och social. Adrian slits mellan Vega som har är kär i, och Emma som han länge haft en relation till. 

Ida Ömalm Ronvall heter författaren till boken. Hon har tidigare gett ut en bok som heter Inte som du, som hon skrev tillsammans med Johanna Schreiber. Den är lämpad för unga vuxna. Boken om Adrian, Säg nåt då!, har en åldersrekommendation på 12-15 år. Det är en bra bok, och jag rekommenderar den. Sorgligt är det med mormodern som dör och även senare i boken.