Slajm

Sidospårets Tips
4.6.2021

Information om verket: Slajm

Fler tips

Slajm! Det är vad det handlar om i veckans boktips. Eller slime om man vill kalla det enligt den engelska termen. Ned är en pojke i rullstol som bor på en ö där de vuxna är elaka mot barnen. T.ex. stjäl glassbilens förare pengar från barnen, men de får ingen glass att äta. I leksaksaffären jobbar två tvillingar som säljer slarviga leksaker och rektorn för skolan hittar på en massa regler för att straffa barnen. Men den elakaste på ön är Neds storasyster! 

Ned badar bara en gång i året, i ett riktigt badkar. Han råkar hitta hundratals glasburkar med allt möjligt äckligt som man kan tänka sig. Navelludd, malda insekter, snor, gyttja... Några burkar innehåller sånt som man inte ens vet vad det är. Ned lyckas hitta systerns plan som går ut på att hälla allt äckligt i badkaret, fylla på med vatten och bubblor och sedan ska Ned få bada! Men han bestämmer sig för att göra ett bad åt sin syster i stället. Så Ned tömmer alla burkar i badkaret och plötsligt förvandlas de till en stor gelé-liknande blobb som kan förvandla sig till vad som helst. En val, en fågel, precis vad som helst kan den bli. Ned kallar den Slajm. Slajm kan prata redan från början och tillsammans med Ned ger de sig av på en resa över ön för att hämnas på alla elaka vuxna! 

David Walliams har skrivit många populära böcker för barn, bland andra Ismonstret om en mammut, Stinkis om en mycket illaluktande man och Midnattsgänget om barn på ett sjukhus. Boken är roligt illustrerad i svartvitt av Tony Ross, som har illustrerat många böcker, men också själv skrivit många böcker, bland annat om den envisa lilla prinsessan som vill få sin vilja igenom till varje pris. Boken har drygt 300 sidor, men har en åldersrekommendation på 7-9 år. Ifall barnet inte orkar läsa 300 sidor (som är rikligt illustrerade), kan högläsning passa bra.

Här finns en bokhylla med Walliams böcker:

David Walliams böcker