(M)ornitologen

Veckans boktips handlar om 17-åriga Moa som har vuxit upp med sin pappa sedan hennes mamma lämnat henne tidigt. Moa har lärt sig leva utan mamma. Pappan har träffat en ny kvinna, Susanne, och tillsammans har de sonen Lucas. En dag hör Moas mamma, Hedvig, av sig och vill att de ska träffas. Moa går motvilligt med på det. Det ska ske under några dagar i juni, runt midsommar. Moas kompis Otto föreslår att Moa ska låtsas vara fågelskådare och jobba med ett projekt till skolan, men istället ska hon försöka ta reda på vem Hedvig är och varför hon stack ifrån Moa för många år sedan.

Utrustad med kikare, fågelskådningskläder och en ryggsäck med inbyggda ben (som viks ner för att göra en stol), samt en anteckningsbok, åker Moa iväg för att träffa sin mamma. Alfred, Hedvigs granne, hämtar henne vid tåget och de hamnar i en liten ort där det knappt finns täckning på telefonen. Vill man ringa får man cykla långt till en telefonstolpe, där det finns täckning. Moa låtsas studera fåglar, men i själva verket använder hon kikaren till att titta på Hedvig och Alfred och deras gäster under midsommaren. Hon frågar ut midsommargästerna hur de känner Hedvig och rotar runt i hennes hus, på jakt efter ledtrådar. I fall någon skulle hitta hennes anteckningsbok har hon kodnamn för personerna. Hedvig är Göken, Alfred är Bofinken. På midsommarfesten kallas en del av gästerna Sidensvansen och Kajorna. Högt uppe i ett träd finns en koja och trots att Moa har höjdskräck klättrar hon upp i koja, dels för att vara i fred, dels för att hon har bra utsikt över stugan där Hedvig bor. Runt midjan har hon snurrat fast ett rep. 

En som spanar efter fåglar kallas ornitolog. Men Moa spanar efter sin mamma. Därför kallar Otto henne mornitolog. Boken med ca 220 sidor är rolig och spännande. Den har en åldersrekommendation på 12 till 15 år, men även äldre tonåringar kan läsa den. Boken har skrivits av Johanna Thydell som också skrivit andra böcker för barn och unga. Hon har dessutom översatt några böcker.