Utan offer, ingen seger

Veckans boktips är en bok för alla fotbollsentusiaster. Niko är en 17-åring som spelar i Division 1 i Rosengård. Han är en av toppspelarna i sitt lag med många mål och målgörande passningar. En situation gör att han plötsligt får chansen att spela i Svea United och Sveriges högsta fotbollsserie, Allsvenskan. Svea United är ett fiktivt lag, skapat för den här boken. Det finns inget sådant lag på riktigt. Niko måste börja ett nytt liv i Stockholm, utan sina föräldrar. Han känner sig ensam i sin nya lägenhet i en förort, inte långt från träningsanläggningen. Han har inte ens körkort, men får en cykel av klubben. Han får också skjuts ibland av klubbens PR-tjej, Jenny. Jenny försöker hjälpa honom och berättar vad han får och inte får säga i intervjuer med massmedia, hur han ska använda sociala medier osv.

Samtidigt som Niko börjar i laget, börjar även veteranen Palle. Han är van att spela både inom Sverige och utanför landets gränser. Niko inser att han måste kämpa mot Palle om sin plats som forward i laget, något som han inte fick reda på innan han kom till Stockholm. Palle är riktigt elak mot Niko och får med sig även andra i laget och bland juniorspelarna. Niko hittar sina skor nerspolade i toaletten och med skosnörena avklippta, Palle kommer med direkta hot mot Niko och en dag kommer han hem till sin mörka lägenhet. Utan att se sig för trampar han på mattan och skär sig i foten. Det visar sig att någon tagit sig in i lägenheten, krossat lampan och spritt glassplitter över mattan så att Niko skulle skära sig i foten och inte kunna spela.

Niko och spelarna har en mycket viktig match, mot Celtic. Om de vinner den matchen får Svea United spela i Champions League gruppspelet och laget kommer att få en massa miljoner in på kontot, något som verkligen behövs för laget som befinner sig i kris. Men det blir en riktigt tuff match och Niko tar ut sig till max. Det är den svåraste matchen han någonsin spelat. Men samtidigt är det en dröm som går i uppfyllelse. Att få spela inför 50.000 åskådare på Friends Arena med hela Europa som följer med matchen på sina skärmar.

Det är Philip O'Connor och Haidar Hajdari som skrivit boken tillsammans. Det är en spännande bok med ca 130 sidor. Åldersrekommendation 12-15 år. Jag har läst boken som e-bok. Författarduon har skrivit en annan bok om Svea United, När allt står på spel. Där är det Malik som står i huvudrollen, en av Nikos medspelare.