Hundbackens Marta och Runeberg

Det är inte många dagar kvar till Runebergsdagen 5.2. Veckans boktips handlar just om Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) och hans fru Fredrika (1807-1879). Marta från Hundbacken får chans att besöka Borgå där Runeberg bor. Tillsammans med sin syster ska de besöka sin kusin och de får hjälpa till som pigor under en fest som Runeberg ska ha. Det här utspelar sig på 1800-talet när det ännu fanns drängar och pigor. Hon har en liten tam gris som följer henne. 

Dagarna före festen får Marta följa med hur Johan och Fredrika lever sina liv. Johan har bjudit in sina kompisar Johan Vilhelm Snellman (1806-1881) och Elias Lönnrot (1802-1884) till festen och de kommer strax innan. Dessutom råkar de träffa på en annan vän, Zacharias Topelius (1818-1898). Även han får komma på fest. Naturligtvis får de smaska i sig Runebergstårtor, något som Johan älskar. 

Boken av Mauri Kunnas, tillsammans med Tarja Kunnas, berättar om paret Runeberg, Snellman, Lönnrot och Topelius. Samtidigt får man också ta del av dikter och sagor, t.ex om Sven Tuva och "Björken och stjärnan" (av Topelius) osv. Det berättas också vad Snellman och Lönnrot gör. Alla dessa levde under 1800-talet och kände varandra väl från det så kallade Lördagssällskapet när de träffades, sjöng, läste dikter, debatterade och talade om politik osv.

Jag har läst boken på finska. Då heter den "Koiramäen Martta ja Ruuneperi". Jag vet tyvärr inte vad Martas syster Tilta heter på svenska eller grisen Saima. På finska heter kusinen Loviisa. Den finska versionen har 64 sidor. Det är säkert ungefär samma på svenska.

I slutet av boken finns några sidor fakta om huvudpersonerna, en sida per person. Där finns även bilder på hur de såg ut i verkligheten. Mauri Kunnas har skrivit många böcker, bl.a. om Hundbacken och Herra Hakkarainen, som är känd för att gå i sömnen. Tittar man efter så hittar man Herra Hakkarainen på bild även i den här boken, men han nämns inte i texten. Naturligtvis går han i sömnen även i denna bok. Det är inte första gången Mauri Kunnas skriver historiska bilderböcker för barn. Han har skrivit om vikingar, hundarnas Kalevala och hundarnas historiebok där man får läsa om kungar och drottningar långt tillbaka i Finlands historia när vi var en del av Sverige. Läs gärna de andra böckerna om Hundbacken. Här finns en bokhylla med en del av Mauri Kunnas böcker. 

Mauri Kunnas böcker