Saga och Regnbåge

I mitt förra boktips handlade boken om Saga och Moses. I veckans boktips handlar det om Saga och Regnbåge. Moses var en häst, Regnbåge är en enhörning. Det är naturligtvis två helt olika Sagor det handlar om!

Saga är 10 år och ska äntligen få börja på Enhörningsakademin, där eleverna får sin allra egna enhörning. Under året visar sig enhörningarnas speciella magiska krafter. Vissa enhörningar har hälande egenskaper, de kan bota sjukdomar och skador. Andra enhörningar har telepatiska egenskaper. Det betyder att de kan få tag på föremål som är på en annan plats bara genom att tänka på dem. Det finns många oliga magiska krafter som enhörningarna kan ha. Att bli osynlig är en annan kraft. Saga undrar vad Regnbåges magiska kraft är. Regnbåge är en vit enhörning med regnbågsfärgad man och svans. Också hornet är regnbågsfärgat.

Saga trivs bra på skolan, men hon saknar sin mamma, sin lillebror Harry och sin älskade, gamla häst Klöver. Vilken tur att de har mycket att göra på skolan så att Saga inte hinner få så mycket hemlängtan. På skolan får de lära sig sköta om enhörningarna. De flätar enhörningarnas man och svans, ryktar dem och rider med dem på skolans område. Enhörningarna älskar att äta himmelsbär och de måste varje dag dricka ur Glittersjön, som glimrar i regnbågens alla färger. Det är magiskt vatten i Glittersjön. 

Men en dag märker de att sjön ser annorlunda ut. Och det luktar konstigt. Enhörningarna tappar sina magiska krafter och ställer till oreda när vissa magiska krafter går helt fel. Enhörningarna kan bli riktigt sjuka av det dåliga vattnet. Så visar det sig att vattnet är förgiftat. Valentina, en mallig elev i Sagas klass, sprider elaka rykten om att det är Saga som förgiftat sjön. Saga blir ledsen och vill rymma, men så får hon syn på en maskerad person som slänger något i sjön. Tillsammans med kompisen Alice och hennes enhörning Stjärna försöker de ta reda på vem som förgiftade sjön och hur de ska kunna rädda enhörningarna. Samtidigt visar sig Regnbåges magiska kraft.

Det är en spännande bok som är skriven av Julie Sykes. Lucy Truman har ritat vackra svartvita bilder. Boken har 104 sidor, men är ganska lättläst och har en åldersrekommendation på 6-9 år. Julie Sykes har skrivit fler böcker om Enhörningsakademin. Andra delar i serien heter Wilma och Flamma, Alice och Stjärna, Isabelle och Molntuss. Wilma, Alice och Isabelle går alla på Sagas klass. Flamma, Stjärna och Molntuss är deras enhörningar. Böckerna handlar om äventyr som de är med om på Enhörningsakademin. I boken om Wilma och Flamma, t.ex., fryser Glittersjön till is! Då måste Wilma och Flamma smida en plan eftersom skolan riskerar att stängas. Böckerna om Enhörningsakademin kan läsas i vilken ordning som helst. Jag rekommenderar dem verkligen!

För mer tips på enhörningsböcker (för större och mindre barn), klicka på den här länken till bokhyllan om enhörningar:

Enhörningar