Om du håller mig hårt

Veckans boktips handlar om Bill, som studerar vid Handels. Under en festkväll med kompisarna Axel och Måns händer en fruktansvärd olycka som leder till att Bill blir handikappad. Han sitter i rullstol, har svårt att tala och har tappat minnet flera månader bakåt i tiden. Han kan inte fortsätta studera vid Handels, så han får plats på Stockrosgårdens folkhögskola, en skola för personer med olika funktionsnedsättningar, nära sjön Vättern.

Han tycker att han inte passar in med de andra och har svårt att hitta kompisar. I stället för att studera ekonomi eller marknadsföring måste han lukta på en kvist persilja och försöka komma på vad det är för en ört. Men en ung kvinna blir hans kompis, så småningom. Cassandra, en av eleverna på skolan. Cassandra blir förtjust i Bill, även om Bill i början inte vill visa några tecken på att han delar känslorna.

Småningom börjar det gå bättre för Bill och han börjar tycka om lektionerna. Han kan lämna rullstolen och i stället använda käpp. Han talar snabbare och tycker det är intressant med de utflykter som skolan gör, bland annat till Vadstena. De ska delta i en turnering för rullstolsburna basketspelare. Det är en turnering de tar på stort allvar och de övar mycket inför tävlingen. Men även om han kan lämna rullstolen och talet blir snabbare, har han konstiga förlamningskänslor i vänster sida av kroppen och blir mycket trött när det är många intryck att se och höra. Cassandra ger honom sina solglasögon. De hjälper lite. Han tycker att det är för ljust utan dem, även inomhus. När han blir stressad dyker ordet 'extrapris' upp i huvudet och han förstår inte varför ordet kommer till honom, men tänker att det har något med olyckan att göra.

Samtidigt som Cassandra försöker få Bill att visa intresse, måste Bill ta itu med livet hemma i Stockholm. Innan olyckan bodde han tillsammans med Danielle i en lägenhet. Mamma tycker att han och Danielle ska fortsätta träffas, men Bill har inte längre några känslor för Danielle. Lägenheten måste säljas. Måns minns han inte alls, och Axel verkar ha dåligt samvete då han inte vill ta kontakt med Bill. Man förbereder också för en rättegång mot det taxibolag vars taxi körde över Bill. Men frågan är om Axel och Måns är redo att vittna mot taxin. Bills pappa är också en sak som Bill måste ta itu med. Pappan har ingen bra relation med sin son och de talas vid sällan.

Det är en bra och spännande bok för de övre tonåren. Jag har läst boken som e-bok och där har den en åldersrekommendation på 15+, eller unga vuxna. Boken på drygt 200 sidor innehåller kärlek, dramatik, framgångar och motgångar, relationer till lärare, föräldrar och andra. Jag rekommenderar boken varmt. Den är skriven av Karin Svärd som gett ut ett fåtal andra böcker för ungdomar.