Morrklo

Sidospårets Tips
24.3.2020

Information om verket: Morrklo

Fler tips

Veckans boktips är en bok skriven av Michael Rosen. Den handlar om en katt som heter Morrklo. Det är en mycket ilsken katt och alla mössen i huset är rädda för honom. Katten behöver bara visa sig för att mössen ska fly. Därför är Morrklo så dålig på att fånga möss.

Men det är ju meningen att katter ska fånga möss. Så Morrklo behöver en listig plan. Han säger åt mössen att han aldrig mera kommer att jaga möss. Istället ska alla få en liten bit ost varje kväll. Mössen är fundersamma. Kan de verkligen lita på katten? Men de bestämmer sig för att göra ett försök.

Varje kväll går de på en lång rad förbi katten som ligger framför den öppna spisen. De får en liten ostbit, tackar katten och går snabbt sin väg igen.

Men efter en tid upptäcker de att de blir färre och färre. De håller ett möte för att diskutera. Katten måste ha en listig plan som gör att han kan fånga möss, fast han säger att han inte ska göra det! Så hur ska mössen göra för att inte behöva se fler av sina vänner försvinna? Och hur ska de hämnas på Morrklo? Mössen måste vara lika listiga som katten! Vilken tur att de ännu är många i antal!

Trots det allvarsamma temat med en katt som jagar och äter möss, är det en rolig bok. Fint illustrerad av Nicola O'Byrne. Boken är ganska liten till storleken, har drygt 80 sidor med ganska enkel text. Passar bra att läsas av en nybörjarläsare eller en som kommit lite längre. Boken har en rekommendation på ca 6-9 år.

Boken innehåller också lite annat material. I slutet av boken finns en ordlista med svåra ord som förklaras. Där finns också sex frågor för att se om man kommit ihåg/förstått boken rätt. Genast man öppnar boken finns det några gåtor och vitsar om möss. Allra längst bak finns också en slags labyrint. Följ trådarna A, B och C för att se vilken av dem som leder till säkerhet, det vill säga till målet som är öppningen till musens håla.