Kritorna protesterar

Tänk dig att du kommer till skolan och ska rita en teckning med dina kritor. Då upptäcker du en tjock bunt med brev som är skrivna åt dig. Så går det för Hugo i veckans boktips om kritorna som protesterade.

Hugo har fått tolv brev, ett från varje krita i asken. Kritorna är upprörda om det ena och det andra. Svarta kritan, t.ex. tycker inte om att den bara får rita konturer runt saker, som de andra kritorna sedan får färglägga. Lila kritan kommer att helt tappa fattningen om inte Hugo börjar hålla sig innanför linjerna när han färglägger! De gula och orangea kritorna bråkar om vem som är solens rätta färg. Den blåa kritan behöver en paus efter allt den har målat. Ja, de är på riktigt dåligt humör, kritorna. 

Stackars Hugo måste försöka få kritorna på gott humör igen. Men vad ska han teckna för att alla kritor ska känna sig uppskattade och bli glada igen?

Det är en rolig bok av Drew Daywalt med illustrationer av Oliver Jeffers. Boken har 33 sidor. Breven som Hugo får visas på vänstra sidan, medan högra sidan visar helsidesbilder på vad Hugo målat med färgen i fråga. Det är en rolig idé Drew har, att låta kritorna få komma till tals. Boken rekommenderas varmt. Det är en bilderbok, så den passar bra för 3-6 år eller lite äldre som vill läsa själv.