Min mamma är en fe

Veckans boktips är en rolig bok som handlar om Ella Brook. Eller egentligen handlar den mest om Ellas mamma. För alla kvinnor i Ellas släkt, mamman, mormodern, mostern, och Ella, när hon blir vuxen, kan förvandla sig till feer. Allt mamma behöver göra är att stampa tre gånger i golvet med fötterna, klappa i händerna, vicka på rumpan och säga "marshmallows"! Moster och mormor är jätteduktiga feer, men mamma har lite kvar att öva på innan hon blir duktig. Hon försöker, men det blir inte alltid så lyckat. Som när Ellas lillebror Ollie slänger ut all mjölk på golvet under frukosten. Mammafen försöker trolla fram en ny flaska med mjölk, men hon lyckas trolla fram en stor ko mitt i köket. En ko som släpper en mocka. Sedan börjar det regna brunt vatten från taket i köket. Fast det är inte vatten, det är chokladmjölk! Vilken tur att de kan trolla bort kossan och chokladmjölken från köket. Det är nog lättare att gå till affären och köpa mjölk. Men i affären blir det riktigt rörigt. En man får en stinkande ost i pannan och en kvinna får en kvist broccoli i örat. Vilken tur att Ella följer noggrannt med när mamma får fe-lektioner via FeTube (som YouTube för feer). Ella minns vilka koder mammafen ska knappa in på sin datastav för att besvärjelserna ska fungera. När mamma blir en mammafe förvandlas hennes vanliga mobiltelefon till en datastav. Mormor tycker inte om nymodigheter och har en vanlig stav med stjärna i ena ändan. 

Det är när det går på tok för mammafen som Ella börjar fundera om hon verkligen vill bli fe när hon växer upp. Hon vill då verkligen inte trolla fram flygande broccoli eller en ko som bajsar i köket. Men nog är det ganska häftigt att vara fe ändå! Bara hon lär sig alla besvärjelser och koder. 

Mammafen behöver verkligen öva på sina besvärjelser. När de ska baka cupcakes och bjuda sina kompisar och grannar, råkar Ollie ställa till en otrolig röra i köket. Det är mjöl och kaksmet överallt! Mammafen trollar så att sopborsten och moppen blir levande. Men de vill inte städa. De vill busa istället. Vilken tur att man inte behöver använda magi till allt. Mammafen blir en vanlig mamma bara hon säger "äppelkola". Sedan skurar de köket helt på vanligt vis, utan magi. Fast lite magi använder de nog, när gästerna kommer och de ska trolla fram en massa cupcakes.

En morgon när mamma vaknar mår hon inte så bra. Hon har fått fe-flunssa. Mormor säger att ingen magi kan bota fe-flunssa. Man måste bara dricka citronsaft och vila. Men mamma vill försöka i alla fall. Hon blir grön i ansiktet, får jättestora muskler och det börjar snöa i sovrummet. Sängen börjar studsa allt värre och plötsligt sitter de på ett tak och kan inte komma bort. Vilken tur att mormor kommer flygande med sin trollstav.

I bokens sista kapitel ställs ett dilemma. Är det rätt att använda magi för att vinna på skolans idrottsdag, eller är det fusk? Mosterfen vill hjälpa Ella, men det känns inte bra. För Ella är ju så dålig på idrott. Inte kan hon vinna. Eller hur?

I slutet av boken finns lite fepyssel. Man får rita en egen fe (men man ska inte rita i bibliotekets böcker!), leta efter ord i en ruta med massa bokstäver, hitta fel mellan två bilder. Det finns också ett recept på fekakor, eller cupcakes om man hellre vill kalla dem det, eller muffins med smörkrämsglasyr. 

Det är Sophie Kinsella som skrivit boken, medan Marta Kissi har illustrerat roliga bilder i grått. Sophie Kinsella är en pseudonym för Madeleine Wickham. Hon har skrivit många böcker, både för barn och för vuxna. Det är en jätterolig bok med lite inslag av allvarliga ämnen, t.ex. Ellas elaka granne Zoe och det där med att använda fusk för att vinna. Magi är nog bra ibland, men ibland är det bättre att göra på det vanliga sättet, utan magi, och hoppas på det bästa. Det är en ganska tjock bok på 155 sidor. Men texten är ganska stor och lättläst. De många bilderna gör att det går snabbt att läsa. Boken kan rekommenderas för ca 8-11 åringar, eller där omkring. Det är bra om man är duktig på att läsa innan man börjar med boken.

Det finns flera böcker om Ella. Hittills har tre böcker kommit, den fjärde kommer senare. Serien heter "Magiska familjen".

1. Min mamma är en fe

 

2. En blivande fe

 

3. Enhörningen 

 

4. Som en sjöjungfru