Sofia med knuff - inte ett dugg annorlunda

Veckans boktips handlar om en flicka som heter Sofia. Hon har det svårt i skolan. Vill inte sitta stilla, och så alla ovanor hon har. Hon harklar sig så alla störs, hon trummar med handet mot benet eller bordsskivan, hon visslar. Hon rabblar upp treans multiplikationstabell, fast hon glömmer att markera med handen först.

När Sofia blir ledsen eller arg är hela skoldagen förstörd. Hon sparkar i bandymålet och river sönder sin teckning, som hon sedan spolar ner. Hon tuggar sönder sin tröjärm. Sofia älskar matte och är jätteduktig på det. Hon är till och med klar med sin mattebok, och får ingen ny förrän de andra i klassen hunnit ikapp henne. Hon får extra uppgifter på papper. Men gymnastiken är det värsta ämnet i skolan. Hon är bra på basketboll, men inte att göra kullerbyttor och att rulla runt på golvet vill hon inte heller. De andra eleverna tycker att Sofia är bråkig. Hon har bara en kompis, Molly. Hon tycker att Frans är jättesöt.

Hemma tycker Sofia om att laga mat. Hon är jätteduktig på det. I bokhyllan har hon inga sagoböcker, men hon har många kokböcker. Och så älskar hon att teckna hundar.

Sofia har en hemlighet som hon inte riktigt vågar berätta för Molly eller de andra eleverna i klassen. Hon har fått träffa Stefan, en snäll psykolog. Stefan berättar att Sofia har adhd. Det är bara ett annat sätt att tänka på, säger Stefan. Lärarna på skolan känner till Sofias hemlighet. Fröken har också pratat med Stefan om Sofia. Innan Molly ska resa till Spanien tar Sofia mod till sig och berättar om sin adhd. De sitter ensamma i matsalen. Molly förstår inte riktigt. Sofia säger att Molly är normal, men det är ju Sofia också, säger Molly. Sofia är Sofia och Molly är Molly. Så är det bara. Alla är som de är.

Boken har 58 sidor, men ganska stor text. Den har skrivits av Annelie Strömberg. Boken har några teckningar i grått av Johanna Sandberg. Boken har kommit ut på Idus förlag. Det är en bra bok, speciellt om barnet just har fått adhd. Även andra kan ha nytta av boken, t.ex. om någon har ett syskon eller en kompis med diagnosen.

Boken tar även upp andra ämnen som kan vara bra att diskutera med barnen. T.ex. att Sofia inte vill använda skolans toaletter, fast hon känner sig jättekissnödig. Hon måste vänta tills hon kommer hem. Hon dricker inte mjölk till maten, för då blir man bara ännu mera nödig. Bokens tema är att alla är unika. Det finns ytterligare ett par böcker som Sofia för den som vill läsa mera om henne. En av böckerna är en bilderbok som handlar om Sofia när hon är fem år och går i förskolan.