Ensamma hemma

Anna-Klara längtar inte efter att påsklovet ska ta slut! Bästa kompisen Farida har flyttat tyill Norrland. Det blir så tomt utan henne. Men när Anna-Klara kommer tillbaka till skolan upptäcker hon en ny pojke som har guldlockigt hår! Det är Herman, en ny pojke som får sitta i bänken bredvid Anna-Klara, på Faridas gamla plats. Herman vet allt om insekter och småkrup och visar gärna en korsspindel som han fångat och har i en tändsticksask.

Herman är verkligen pratglad. Men en dag vill han bara sitta stilla och vara tyst. Ju längre dagen går, desto dystrare blir han. Anna-Klara tror att Herman är sur på henne, men det visar sig att Herman måste gå hem ensam från skolan och det vill han inte alls. Både mamma och pappa är bortresta. Anna-Klara föreslår att de går hem till henne, så behöver han inte vara ensam.

Men hemma hos Anna-Klara är det trångt och livligt. Mamma tvättar, storebror Ville har tagit hem sina kompisar Rehan och Sixten. Bonus-pappa Mikko, som svär på finska, går och bär på Anna-Klaras lillasyster Lisen. De äter mellanmål, mellis som de kallar det, med Ville och hans kompisar. Då börjar Lisen kräkas. Anna-Klara vill gå hem till Herman istället. Där är det tyst och lugnt!

Hemma hos Herman finns det mycket spännande att se på. En staty av en glasmänniska utan huvud. Dörren till frysen spottar ur sig isbitar när man trycker på en knapp. Och om man sätter akvariefiskar i bubbelbadkaret och lyser på dem med ficklampa i mörkret börjar fiskarna att lysa.

Herman och Anna-Klara blir hungriga. Hermans mamma har inte kommit hem ännu. I kylskåpet finns mögliga ostar som luktar prutt, vita korvar och oliver. Vilen tur att Anna-Klara vet hur man gör plättar, eller pannkakor som de kallas i Sverige.

Efter en stund blir det osigt i köket, det vill säga rökigt. Brandlarmet börjar tjuta och de måste slå sönder det med en golfklubba. Grannen ringer på dörren och undrar vad som står på. Sedan blir det riktigt kaos när de upptäcker att det brinner i stekpannan! Oj, oj! Kommer de att hinna ställa allt till rätta innan Hermans mamma kommer hem?

Boken är skriven av Kajsa Gordan och Sofia Nordin. Den är rolig och spännande. Matilda Salmén har ritat flera teckningar i grått. Boken innehåller mycket som unga läsare kan känna igen sig i. Den rekommenderas för barn som kan läsa själv, t.ex 8-10 år.