Tomtespelet

Sidospårets Tips
27.11.2019

Information om verket: Tomtespelet

Fler tips

Den här veckan har jag ett boktips för lite större barn, ungefär i åldern 10-14 år. Men andra kan förstås också läsa boken.

Arne Norlin har skrivit ett stort antal barn- och ungdomsböcker, bl.a. om familjen Nalle, och om Halvan som kör olika slags fordon. För större barn har Norlin bl.a. skrivit om Tidningsdeckarna som löser olika fall.

Veckans boktips handlar om elvaåriga Michael. En lördag i slutet av november går han till stadens julmarknad. Vid ett stånd får han se en ensam tomte. Tomten säljer ingenting, han bara frågar Michael om denne vill vara med i ett s.k. Tomtespel. Varje dag i december fram till jul ska Michael utföra ett uppdrag; ett uppdrag som är kul, intressant eller nyttigt. Michael är lite tveksam, men samtidigt nyfiken. Så han går med på spelet.

Varje dag får han textmeddelanden från tomten. Det är korta meddelanden med olika uppdrag som handlar om julen. Bl.a. ska Michael baka pepparkakor och lussekatter, bygga snögubbe (trots att det inte finns snö!), skicka julkort och sjunga julsånger. På kvällen får Michael oftast svar från tomten där det står om Michael har klarat dagens uppdrag.

Michael börjar fundera vem den mystiska tomten egentligen är. Hur kan han hålla koll på om Michael verkligen utför alla uppdrag? Och hur många deltagare finns med i spelet? Michael får veta att han efter första dagen ligger på plats 178. Det borde ju betyda att åtminstone så många andra är med i spelet. Men var finns de? I andra städer i landet? Michael stiger snabbt i rankningen allt eftersom han utför sina uppdrag. Ibland känns uppdragen svåra och Michael vill då hoppa av spelet. Men han kämpar tappert vidare. 

Tanken är att boken ska kunna läsas som adventsbok, dvs. ett kapitel per dag fram till julafton. Varje kapitel handlar om en dag och ett uppdrag. Dessutom finns det i början av boken ett extra kapitel som handlar om julmarknaden, så man kan börja läsa boken sista november om man vill. Vill man inte läsa boken som adventsbok kan man naturligtvis läsa hur mycket man vill under en dag. 

Boken har ca 150 sidor, utan bilder. Jag rekommenderar den varmt för alla som går och väntar otåligt på julen och vill komma i julstämning. Varför inte försöka utföra uppdragen själv? Boken är rolig och samtidigt intressant, både vad gäller temat och innehållsmässigt. Man får lära sig mycket som har med julen att göra, t.ex. varför det heter pepparkakor när det inte finns peppar i kakorna, eller vad julmust egentligen är.

Det har under senare år blivit allt mer populärt med adventsböcker där man läser ett kapitel per dag. Här är en bokhylla med tips på andra adventsböcker som kan vara roliga att läsa, både för större och mindre barn.

Adventsböcker