Är jag din?

Många barn tycker om dinosaurier, och det är ganska lätt att förstå. De är enormt stora och de levde för jättelänge sen. Dessutom ser de lustiga ut, en del med långa halsar, andra med jättekorta framtassar och en del med horn eller ryggplattor. Den här veckans boktips handlar just om dinosaurier, närmare bestämt ett dinosaurieägg som ännu inte kläckts!

Under en stormig natt blåser ägget nerför en kulle. På morgonen kan den inte hitta hem. Modigt ropar den "Ursäkta mig, är jag din månntro? Jag tror jag ska till ett dinosauriebo..." En efter en frågar de vänliga dinosaurierna hur ungen inne i ägget ser ut. Har den horn eller vassa tänder? Har den ryggplattor eller lång hals? Nej, vem det än är inne i ägget, så har den varken horn, vassa tänder, ryggplattor eller lång hals. De stora dinosaurierna börjar bli lite oroliga för ägget och vill hjälpa det, men hur ska det gå till? De vet ju inte vems ägg det är eller varifrån det kom! Solen är på väg ner och det börjar bli bråttom. Ägget klarar nog inte sig under ännu en natt.

Alex Latimer har skrivit text och även illustrerat. Det är ju ingen som egentligen vet hur dinosaurierna såg ut, och framför allt vilka färger de hade! Latimer har valt att gå på den färgstarka sidan. Hans dinosaurier är bland annat blåa, gröna och röda. Ägget i sig är stort och vitt med blåa prickar. Illustrationerna är färgstarka och stora, och sträcker sig över hela uppslaget. 

Här får läsarna möta en mängd olika dinosaurier med lite besvärliga namn; stegosaurus, brachiosaurus, triceratops, corythosaurus, tyrannosaurus och pterosaurus. Alla har de sina egna egenskaper och utseende som gör de speciella. Corythosaurusen har en lustig kam på huvudet, medan brachiosaurusen har en lång svans och en lång hals. 

Bilderboken är rolig och samtidigt lärorik, i och med att man får lära sig olika dinosauriers namn och hur de ser ut. Texten är skriven på rim och är ganska kort, ofta två-sex rader per sida. Rekommenderas för barn från 3 år och speciellt för de dinosaurie intresserade barnen!