Nominerade till Finlandiapriset 2019

Aktuellt
8.11.2019

Från redaktionen: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Nu har samtliga 18 verk som tävlar om Finlandiapriset 2019 kungjorts. De tre kategorierna Meriterad skönlitterär bok, Meriterad barn-eller ungdomsbok samt Meriterad fack- eller lärobok har vardera sex kandidater. Vinnarna i de tre grupperna får 30.000 euro och vinnaren utses av olika personer varje år. Kandidaterna har tagits fram av jurygrupper, men den slutliga vinnaren avgörs av en enskild person. I år väljs priset för årets skönlitterära bok av Yleisradions VD Merja Ylä-Anttila. Emeritusprofessor Sixten Korkman utser årets fack- eller lärobok och musikern Olavi Uusivirta utser årets barn- eller ungdomsbok. Vinnarna presenteras under en prisceremoni 27 november. Här är de nominerade i samtliga kategorier.

 

 

Skönlitterära böcker

Vem dödade Bambi? (Monika Fagerholm)

Boken handlar om väninnorna Emmy och Saga-Lill i landsortshålan Gråbbå. De längtar bort till staden. Under en fest sker en brutal gruppvåldtäkt. Två av förövarnas mammor vill dra ett streck över händelsen och vända blad. Förövarnas barndomsvän däremot vill göra en film om våldtäkten. Förövarna och offret kommer från de högre ståndsklasserna och en våldtäkt är något som kan skada en familjs rykte. Det är en roman om att vilja glömma och om att klamra sig fast vid minnen. Om berättelser som faller sönder och familjer som går i bitar. Men också om oskuld och tillit och en kärlek som aldrig dör.

Tulisiipi (JP Koskinen)

Boken handlar om en pojke som vill flyga. I ett Amerika drabbat av fattigdom och dåliga tider hör en familj med finska rötter rykten om ett paradis för arbetarklassen som byggs i sovjetiska Karelen. De lämnar allt bakom sig och reser över Atlanten i hopp om en bättre framtid. Familjens som Kaarle drömmer om friheten. I Sovjetunionen växer han upp till en man som räddas av kärleken och flygandet. 

Kerrostalo (Hanna-Riikka Kuisma)

Det enorma höghuset var en gång landsbygdskommunens stolthet och ett framtidshopp, men det har utvecklats till ett inhängnat problemområde, som en stad i staden med egna lagar. Landsbygdens fattiga, vita heteroman genomgår en kris och för de kvinnor som vuxit upp här finns det inget annat alternativ än att vara hård och självständig. Romanen är avskalat realistisk och med svart humor dyker den ner i höghusets vardag och svarta skuggor.

Jos se näyttää siltä (Mikko Rimminen)

Herr Lyysälä kallas kort och gott för Lyy bland sina bekanta. Men han har inte så många bekanta. Han har dragit sig tillbaka för att bli gammal och kräver inte så mycket av livet. Han kör runt i sin bil och bor i ett höghus i Helsingfors där han inte vill komma överens med de övriga invånarna. En ung man verkar dock ty sig till Lyy och när den unge mannen försvinner är det lätt för husets invånare att hitta sin skyldiga. Inte blir det lättare för den buttre Lyy som inte gärna vill öppna munnen. 

Bolla (Pajtim Statovci)

En roman om blind kärlek, krig, hemlöshet och en längtan. Arsim har en fru, men när han träffar Milos som studerar medicin vid universitetet i Pristina, tar han sina saker och följer efter. De inleder ett hett förhållande som fortsätter tills kriget tvingar Arsim att fly landet med sin familj. Ett hopplöst sökande tar sin början år senare när Arsim ensam återvänder till det krigsdrabbade Pristina. Vad hände med Milos och vad hände egentligen med Milos och Arsim? 

Ensimmäinen nainen (Johanna Venho)

En historisk roman om Sylvi Kekkonen, fru till Finlands president Urho Kekkonen. Det är en roman om en kvinna som finner sig själv och sin författarröst och hoppas att man hinner börja leva ett andra liv när man redan har levt ett liv. I krävande situationer skyddade hon skyddade hon sin självständighet och behöll sina vänner. En av Sylvis viktigaste väninnor dör och Sylvi söker frid i stugan i Katerma. 

 

 

Fakta- eller läroböcker

Metsä meidän jälkeemme (Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen, Jenni Räinä)

En skogsbok för en ny generation. Boken tar upp den finska skogens situation där en stor del huggs ner. Den funderar även tillsammans med forskare och skogsägare hur den finska skogen kunde se ut i framtiden, en skog som både landets ekonomi och pärlugglan som kämpar för sin överlevnad kan ha nyttta av. 

Huipputuloiset - Suomen rikkain promille (Anu Kantola, Hanna Kuusela)

Vem är Finlands rikaste, hur tänker de och hur ser det ut på toppen av samhället? Vad tänker de rikaste om sig själva och andra? Här kommer företagare, storbolagsdirektörer och unga arvtagare till tals. Boken handlar om vardagslyx och skatter och samhällets kompromisser som bryts. 

Luiden tie - Gulagin jäljillä (Ville Ropponen, Ville-Juhani Sutinen)

En djupdykning i sovjetiska fånglägers historia. Vad betydde egentligen Gulag-systemet? Vem hamnade i fångläger och hur såg deras liv ut? Författarna har samlat historier under sina resor i Ryssland och ger ett ansikte åt människorna i fånglägren.

Villi itä (Aapo Roselius, Oula Silvennoinen)

Boken handlar om år 1919 när finländare hoppades kunna vidga landets gränser långt österut, under en tid då allt såg möjligt ut. Efter att den ryska tsaren störtats och bolsjevikerna tog över makten pågick strider i östra Europa under flera år.

Egyptin historia - Kleopatran ajasta arabikevääseen (Andrej Segejeff)

En bok som sträcker sig från antikens Egypten med faraoner till den arabiska våren som inleddes 2010. En bok om hur Egypten förändrats under alla år, om den kristna bysantinska provinsen som blev islamisk arabstat. Om den osmanska perioden och hur Egypten intogs av britter och fransmän. Det är en bok om Suezkrisen och slutligen om den arabiska våren med våldsyttringar. Verket är fyllt med fascinerande detaljer om faraoner och andra härskare, bl.a. en icke-läskunnig albansk äventyrare.

Hukkuneet (Taina Tervonen, Anna Autio)

Boken handlar om flyktingkrisen i Europa och framför allt om den båt som i april 2015 fraktade nästan 800 flyktingar mot Italien. Fartyget sjönk utanför Libyens kust och endast 28 personer överlevde. Ett år senare kunde man lyfta vraket och påbörja det enorma arbetet med att identifiera de omkomna. De flesta förblev namnlösa offer. I den här boken talar man med obducenter, räddningspersonal, åklagare, hamnarbetare m.fl. Alla måste de möta döda på ett eller annat sätt. Medelhavet har blivit Europas största massgrav. Ungefär 30.000 har mist sina liv när de försökt ta sig över till Europa från Afrika. För de flesta är det en siffra i en tidningsartikel, men alla dessa som mist sina liv har anhöriga. Någons förälder, syskon eller nära vän har gått bort. Boken innehåller fotografier och intervjuer om flyktingkrisen som drabbat Europa de senaste åren.

 

 

Årets barn- eller ungdomsbok

Koira nimeltään Kissa tapaa kissan (Tomi Kontio med bild av Elina Warsta)

Taltuta klassikko (Maria Laakso med bild av Johanna Rojola)

Kettujuttuja - kolme hännäkästä tarinaa (Kaija Pannula med bild av Netta Lehtola)

Huijarin oppipoika (Anniina Mikama)

Nelson Tigertass (Lena Frölander-Ulf)

Auringon pimeä puoli (Marisha Rasi-Koskinen)

 

 

Läs mer om barn och ungdomsböckerna i den här artikeln i Sidospår:

Nominerade barn- och ungdomsböcker