Nominerade till Finlandiapriset 2019 (barn- och ungdomsböcker)

Sidospår
6.11.2019

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Sex barn- och ungdomsböcker som nominerats till Finlandiapriset har tillkännagivits. Priset delas ut 27 november. I år är det musikern och skådespelaren Olavi Uusivirta som bestämmer vilken av kandidaterna som ska få priset på 30.000 euro. Finlandiapriset har två kategorier till, en för faktaböcker och en för skönlitteratur. Dessa kandidater presenteras senare under veckan.

 

Nelson Tigertass (på finska Nelson Tiikeritassu) av Lena Frölander-Ulf

Ännu sover de, invånarna i Berlurenstad. Men i alla städer finns det sådana som inte sover när andra gör det. Som inte är tysta även om andra är det. I varje stad finns det folk man hälsar på och sådana man inte hälsar på. Det här är historien om dem man inte hälsar på. Nelson Mareng står alldeles ensam på en tågstation i Berlurenstad, en stad där de flesta har för bråttom för att hjälpa en främling. Men inte alla. Mitt i allt är Nelson inblandad i en värld full av farliga hemligheter och storslagna äventyr. Vad är en skymmare för något? Och vem är den förskräckliga Tess Väs? Följ med på en resa bortom Berlurenstads prydliga fasader i Lena Frölander-Ulfs Nelson Tigertass, en ömsint och humoristisk hela familjens kapitelbok om vänskap och att våga stå upp för det som känns rätt.

 

Koira nimeltään Kissa tapaa kissan av Tomi Kontio (med illustrationer av Elina Warsta)

En solig dag sitter en hund som heter Katt och en människa som heter Mård på en kulle och tittar på vad som händer i hamnen, med fartyg som kommer och går, truckar som har bråttom och lyftkranar som lyfter stora lass. Plötsligt får de syn på en katt som kommer uppklättrande för kullen, rakt mot dem! Hunden som heter Katt blir lite rädd över att se den lilla hemlighetsfulla varelsen. Det är en varm berättelse om vänskap över gränserna, rädsla och att övervinna rädslan.

 

Taltuta klassikko av Maria Laakso (med illustrationer av Johanna Rojola)

Har du försökt läsa en klassiker men kommer inte längre än till början? Vill du imponera på en bokmal? Grattis! Då är det här rätt bok! Läs klassiker, det sägs att de är bra. Det sägs att man blir klok av dem. Men vad som än sägs om dem, är det inte alltid så lätt att läsa en klassiker. Ingen fara! När du har läst den här boken upptäcker du att det till och med kan vara roligt. Som läsare är vi alla olika. En del läser Brott och straff som nöje, medan andra har svårt att läsa reklamtexten på mjölkpaketet. Vilken startposition man än har kan alla lära sig att bli en orädd läsare som tar sig an klassiker. I den här boken tar man sig an åtta inhemska klassiker, bl.a. Aleksis Kivis Sju bröder och Väinö Linnas Okänd soldat. 

 

Kettujuttuja - kolme hännäkästä tarinaa av Kaija Pannula (med illustrationer av Netta Lehtola)

En klassisk bilderbok om en räv som målar. Tre vackert illustrerade berättelser, där räven målar tavlor, skidar och hittar en vän. Räven bestämmer sig för att måla en tavla. Men det är svårt att välja motiv: mullvadens ungar hålls inte stilla, när man målar av mat blir man så hungrig och det går inte att måla stjärnor i mörkret. En dag träffar den en annan räv som visar att hela världen är full av viktigheter. Man måste bara våga ta tag i penseln. Debutanten Kaija Pannula berättar om en unik rävs år med glädje och sorg. I Netta Lehtolas bilder sköter räven sina rosor, skidar ensam med sin skugga och målar tavlor. 

 

Huijarin oppipoika av Anniina Mikama

Krakow, Polen 1824. Wiktor är en urmakares lärling, som drömmer om äventyr och är upp över öronen förälskad i den vackra Zofia. Hans liv förändras när han är med om en olycka. Ett konstigt objekt från himlen exploderar vid flodstranden. Den mystiske Tom räddar Wiktors liv trots att även Tom är i fara. Till sin hjälp får de urmakaren Seweryn, som vet ett och annat, inte bara om hur man lagar klockor utan även om magi. Seweryn har en bakgrund som lurendrejare och Wikor får snart lära sig att om han vill bli trollkarl måste han lära sig improvisera när läget är kärvt. 

 

Auringon pimeä puoli av Marisha Rasi-Koskinen

Emilia bor i den isolerade Gruvstadens slutna samhälle med sin morfar. I den ena ändan av trädgården finns sommarrummet som varit låst ända sedan Emilia föddes och Emilias mamma dog för 16 år sedan. När Emilia bryter låset och stiger in i stugan hittar hon en teckning som är lika detaljerad som ett fotografi. Och med i teckningen är hon själv. Emilia dras med i en spiral som för henne mot gruvans fruktansvärda hemligheter och hennes eget förflutna. Hennes liv förändras när hon dyker ner i gruvans svarta vatten. Det handlar om tiden och minnena, och boken leker med sci-fins och relativitetsteorins mysterier. Samtidigt är det en äventyrsroman och en spännande historia.