Nominera din kandidat till Vanessapriset 2018

Sidospår
12.4.2018

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Vanessapriset lyfter fram barn- och ungdomslitteratur på svenska i Finland. Hösten 2018 delas priset ut för andra gången.

Vanessapriset på 10 000 euro delas ut för förtjänstfulla insatser att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland. Priset delas ut på Helsingfors bokmässa 2018.

Nu efterlyser prisnämnden, som består av förläggaren Sara Ehnholm Hielm, Vanessas mamma Linda Ramadani, författaren Peter Sandström samt bibliotekarien Cilla Eriksson, prisnomineringar. Allmänheten kan skicka in sitt förslag tillsammans med motivering, fakta och bakgrund. Det kan handla om författare, illustratörer, bibliotekarier, modersmålslärare, dagispersonal eller recensenter som gjort fantastiska insatser för barn- och ungdomslitteraturen. Sista nomineringsdag är den 30 september 2018.

 

Vanessapriset logo

Vanessa var en liten flicka som tyckte om böcker. Vanessa var nio år när hon i april 2015 diagnostiserades med leukemi och dog några månader senare. Vi tänker i dag att vi vill ta vara på hennes bokvärld och försöka ge något av den vidare, säger Vanessas mamma Linda Ramadani och hennes mormor Tua Forsström. Tillsammans med Moomin Characters grundade de Vanessastiftelsen i april 2016. Syftet är samma som ovan, dvs. att främja barn- och ungdomslitteratur samt läsförståelse bland barn och ungdomar på svenska i Finland.

 

Läs mera:

Vanessastiftelsen

Förlaget: Vem ska få Vanessapriset 2018?