Karin Erlandssons bok Pärlfiskaren fick Runeberg Junior-priset

Sidospår
5.2.2018

Från redaktionen: Aktuellt i Sidospår

Barnlitteraturpriset Runeberg Junior delas i år ut till boken Pärlfiskaren av Karin Erlandsson. Boken är också översatt till finska och heter Helmenkalastaja. Bokens illustrationer är gjorda av Tuuli Toivola.

PärlfiskarenKarin Erlandsson

Boken Allu ja salainen ihailija av författtaren Jukka-Pekka Palviainen och illustratören Christel Rönns premieras med ett hedersomnämnande.

Prisutdelningen sker måndagen den 5 februari i Borgå stadsbibliotek, där barnjurygrupperna, som valt den vinnande boken, deltar i festligheterna. I barnjurygrupperna ingick sammanlagt 165 barn från skolor och förskolor i Borgå. Syftet med priset är att främja läslusten hos barn. Både finsk- och svenskspråkiga böcker deltog i tävlingen.

Borgå stad och Tidningen Östnyland/KSF Media instiftade Runeberg Junior-barnlitteraturpriset för att fira jubileumsåret Finland 100. I år delas priset ut för andra gången. Förvalsjuryn bestod av kulturredaktör Mia Grönstrand, skådespelare, musiker och regissör Oskar Silén samt doktorand i litteraturvetenskap Pia Vuorio.

Prissumman är 10 000 euro. 

Tilläggsinformation:

Catharina Latvala, priskoordinator, tfn 019 520 2424, catharina.latvala (at) porvoo.fi

 

Källa:

Borgå: Karin Erlandssons bok Pärlfiskaren fick Runeberg Junior-priset

Fotograf: Matilda Saul / Schildts & Söderströms

 

Läs mera:

Svenska YLE: Karin Erlandsson får Runeberg Junior-priset

Svenska YLE: Tre finlandssvenska böcker med och tävlar om Runeberg junior-priset

Kirjasampo.fi/sivupiiri: Runeberg Junior -palkintoehdokkaat 2018 julkistettu