Nionde thermidor

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

1/1925

Recension

En märklig bok i romanform, men byggd på historisk forskning ända in i detaljer, vilket ger läsaren en känsla av angenäm trygghet. Författaren har flere goda egenskaper: en livlig berättarkonst, vederhäftighet och en icke vanlig förmåga att ingjuta liv i de historiska scener han manar fram. De historiska gestalterna bli sällsynt levande; man har ifråga om denna bok uttalat, att förhållanden i revolutionens Ryssland sannolikt föresvävat författaren, då han tecknat den franska revolutionens jakobiner. Otvivelaktigt har det varit ett riktigt psykologiskt grepp att söka besläktad mentalitet hos 1700-talets och 1900-talets vildaste revolutionärer.
Den yttre ramen för händelserna är i korthet: En ung ryss vid Katarina II:dras hov i Ryssland sändes officiellt på en diplomatisk beskickning till England; den verkliga avsikten har dock varit att få honom bort från hovet, då man i honom vädrat en ny gunstling. Han gör därför en synnerligen slät figur som diplomat, men på grund av sin kunskap i franska erbjuder sig för honom ett tillfälle att resa till Frankrike – som engelsk spion! Han uträttar ej mycket heller i den vägen, men han andas in revolutionen, han är åsyna vittne till Robespierres fall – den nionde thermidor – 27 juli 1794 –. Här kulminerar skildringen, vissa partier äro skrivna med en sällsynt ingivelse, den hemska, tunga stämningen, skräcken som vilar över Seinestaden – allt i skarpa bilder; Robespierre träder fram inför läsaren så underbart levande, detta dystra, isande väsen, bakom vars stela, nästan livlösa ansikte man anar en egendomligt splittrad själ, rousseauanskt svärmeri och slugt beräknande grymhet, Men invid revolutionens rasande stormflod träffar man idyllen, där tiden går sin vanliga stilla gång – och då tänker man på Zolas berättelse från slaget vid Sodan: bonden, som oberörd av kanondundret, styr plogen som vanligt och som fäderna gjort före honom. –
Aldanovs Nionde thermidor är en läsvärd bok. För att den fullt skall kunna njutas, böra dock de historiska förhållandena vara en någorlunda bekanta.