Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hämnd

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning


En mörk historia om adertonårige Elias, som är född och uppvuxen i Förorten. Hans mamma kom som flykting till Sverige då hon var gravid med Elias. Pappan dog i kriget i hemlandet. I Förorten finns hyreshus, bussar och taggiga buskar. Allting är lite på gränsen till hopplöshet, våld och slagsmål. Elias mamma är utbildad ingenjör, men jobbar som städare. Mamma träffar Svenne och tillsammans får de en dotter, Hanna. Livet kunde vara helt okej, men Elias hör att mamma gråter på nätterna. En natt hör han mamma berätta för Svenne om Stefan, fiendens ledare. Stefan våldtog och misshandlade mamma i det gamla landet, därför gråter hon nu och stänger in sig i sig själv. Elias uppfylls av en enda tanke: hämnd.
Hämnd är en grafisk roman där varje sida upptas av bilder. En del sidor saknar text helt och hållet, de flesta har några rader text. Boken är illustrerad av Viktor Engholm. Bilderna är ofta mörka och bidrar till den stämning som präglar hela berättelsen.
Författaren Kalle Güettler säger att han hörde om krigsförbrytare som lever ett helt vanligt liv i Sverige. Han började fundera på vad som händer om förbrytare och offer möts, vilket ju kan hända när som helst. Är hämnd det man först tänker på? Hur blir det sen, är allt ok efter hämnden? Hur mycket hat och vrede går människor och bär på, speciellt människor som kommer från förhållanden där krig och grymhet är vardag?
Hämnd är lätt att läsa på det sättet att texten är kort. Men innehållet är allt annat än lätt, berättelsen och bilderna stannar kvar som en tagg som gnager.
Catharina / Sidospår


Elias mamma flydde från sitt krigshärjade hemland innan han föddes. Nu, sjutton år senare, förföljs hon fortfarande av minnena. När så hennes plågoande från det förflutna dyker upp blir Elias som besatt av tanken på att hämnas. För sin mammas skull. För sin egen skull. För att det är rätt. Hur långt kommer Elias att gå i sin hämnd? Och vilket pris får han betala

Hämnd kom till genom ett samarbete mellan författaren Kalle Güettler och illustratören Viktor Engholm. Resultatet är en spännande grafisk roman fylld av levande, dramatiska bilder.

(Argasso)

Ämnen och teman

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

138

Förlag

Språk

Illustratör