Återberättade historier från Amerika och dagboksblad från Europa

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Innehåll:

Min frände major Molineux
Unge Brown går till skogs
Majstången på Merry Mount
Konstnären som bildade det sköna

Engelska anteckningar (1853-1858)
Nathaniel Hawthorne 1804-1864 är en av de stora begynnare inom den amerikanska litteraturen. Den linje han angav har sedan följts vidare av författare som Henry James, William Faulkner och Richard Wright - man kan tillägga namnet T. S. Eliot. Hawthorne själv var fast rotad i den europeiska kulturtraditionen men också fylld av det unga Amerikas entusiasm inför de möjligheter, som öppnade sig för vad som då ännu allmänt kallades den Nya Världen. Om dess korta, men dramatiska yttre och inre historia handlar en stor del av hans författarskap, här representerad av de två novellerna "Unge Brown går till skogs" och "Majstången på Merry Mount". "Min frände, major Molineux" och "Konstnären, som bildade det sköna" behandlar under allegoriens form två centrala personlighetsfrågor: en ung mans frigörelse från barndomens förflutna och konstnärens belägenhet i en oförstående omgivning.
Hawthornes andra stora tema var förhållandet mellan Amerika och Europa. I denna volym har medtagits några dagboksblad från hans ett par år långa vistelse som amerikansk konsul i Liverpool. Kommentarernas tonfall skiftar från vördnad och inte så liten avund till ironi och skarp kritik, men läsaren av de ocensurerade iakttagelserna förnimmer hela tiden den starka strävan att pejla djupt och oförvillat: ärlighetskravet var den första moraliska förutsättningen för det konstnärsskap, som gjorde Hawthorne till en av den engelskspråkiga litteraturens klassiska prosatörer.

(text från omslagsfliken)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar