Den goda gärningen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Den goda gärgningen" är en rad berättelser med motiv från Kina, Indien och Chinatown i New York. De äger alla den speciella atmosfär och fina inlevelse som utmärker författarinnans oförglömliga bok "Den goda jorden", boken som lärde västerlänningarna att förstå ett främmande folks känslobotten och livsvillkor.
Suveränt behärskar Pearl Buck såväl konsten att med fina streck teckna en levande miljö som att brett måla dramatiskt förtätade situationer som bakgrund för sina gestalter. Titelnovellen "Den goda gärningen" utspelas i brytningen mellan två livsuppfattningar: en gammal kinesisk dam försöker att på traditionellt sätt spela försyn ett par västerländskt moderna kinesiska ungdomar. Det är en förtrollande berättelse om ömhet och finkänslighet och om ett band mellan generationer som klarar även påfrestningarna i livet i en modern storstad. I "Den heliga skallen" berättas hur en indisk student, som vid ett amerikanskt universitet anammat den västerländska sakligheten, plötsligt vid sin fars död finner sig insnärjd i traditioner och förpliktelser som hans förnuft och känsla revolterar emot. Även de övriga novellerna har som huvudmotiv en sådan konflikt mellan traditioner och nytt tänkande, ett spänningsfält som Pearl Buck fint bemästrar.

(Baksidestext, Bonniers 1969)

Personer, aktörer

Konkreta platser för händelserna

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

och andra berättelser om ett Asien från förr och nu

Utgivningstid

Sidantal

224

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk