Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Jungfrur av sten

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Det är 1980-tal i Zimbabwe, det land som nyss hette Rhodesia men som nu är fritt efter en lång befrielsekamp.

Kezi heter en liten ort 20 mil från storstaden Bulawayo. Centrum i byn är en affär där bussen stannar och avlämnar människor och paket, där nyheter utbyts och där ortens enda telefonkiosk finns. Dit brukar den unga kvinnan Thenjiwe gå och där träffar hon av en händelse en museiman från staden. De två dras till varandra och inleder ett trevande förhållande. Keziborna stirrar häpet på de unga, självmedvetna flickor i kamouflageuniform som kommer tillbaka från fronten.

Men den lyckliga tiden tar slut och de två befrielserörelserna övergår till att bekämpa varandra i ett bittert inbördeskrig Det sömniga Kezi dras in i våldets mörka spiral. En ung desperat soldat vid namn Sibaso mördar Thenjiwe och våldtar hennes syster Nonceba. Nonceba överlever och tar sig till Bulawayo där hon uppsöker systerns älskare i hopp om att få skydd.

På sitt särpräglade, täta och poetiska språk berättar Yvonne Vera om kärlek och grymhet under ett dramatiskt skede i Zimbabwes historia. Vi får möta vanliga människor som längtar efter ett annorlunda liv, efter kärlek, skönhet och värdighet. Och som tvingas uppleva hur våldet slår sönder allt. Allt utom de överlevandes hopp.
(Ordfront)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

243

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk