Letar du efter något att läsa? Hitta intressanta författare, böcker och nya läsupplevelser på Boksampo.fi.
Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

För några stockars skull

Typ
romaner
Upphovsman
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Beskrivning
Anna, Andy och Mannfolk lever i samma by men deras förutsättningar och utgångspunkter är helt olika. På 1960-talet var skillnaden stor mellan studenter och vanligt folk, vare sig de var skolflickor eller småbrukare.
Den österbottniska byn och dess inbyggare är fångade på kornet, dialogen är levande och rolig. Bland mycket annat är För några stockars skull ett tragikomiskt ödesdrama med en spännande och oväntad upplösning.

----

En av huvudpersonerna i Fredrik Långs roman heter Andy Öhrn. Han är en nybliven student och har tänkt sig en bekymmersfri sommar med sommardanser, en Beach Boys konsert på Mässhallen i Helsingfors och som kronan på verket en Englandsresa till flickvännen Mary. Samtidigt sitter hemmasonen Gösta Mannfolk på ett avlägset och fattigt hemman. Mannfolk bor ihop med sin bittra mor Lea som anser att sonen inte duger till någonting - han har inte ens fått en kvinna till gården.

Det som händer är att det Öhrnska familjeföretaget Långvik Ångsåg Ab går i konkurs. För Mannfolk har sågen inneburit en liten surt förvärvad extrainkomst, för direktör Öhrn och hans familj en självklar ställning i traktens societet. När Mannfolk går miste om sina pengar blir han förbannad och ruvar på hämnd. Med i leken ger sig också Anna Öman, en ung flicka på jakt efter livet och kärleken.

(text från bokomslaget)
Ämnen och teman
Platser för händelserna
Konkreta platser för händelserna
Exakt tidpunkt
Originalspråk
Textutdrag
Mannfolk hade sålt rundvirke åt Ångsågen när sågen gick i konkurs. Han skulle ha fått likviden utbetalad veckan därpå, men nu blev det inga pengar. Det var i maj. Den åttonde maj, en måndag.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.
utgivningar
Första publikation
ja
Utgivningstid
Sidantal
194
Förlag
Språk