Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Kärleken till Frank

Typ

romaner

Beskrivning

Mamah Cheney och Frank Lloyd Wright, den berömde amerikanske arkitekten, är båda gifta och har barn när de träffas i Chicago 1903 i samband med att Wright fått i uppdrag att rita ett hus till familjen Cheney. En omedelbar attraktion uppstår mellan dem. De stimulerar varandra intellektuellt och inleder en hemlig kärleksaffär som fördjupas och slutligen får dem att överge sina familjer och resa till Europa. Chicagosocieteten är chockerad, skandalpressen förföljer dem och frossar i rubriker. Båda har starka kulturella intressen och de bor i Berlin, Paris, Florens. Mötet med Ellen Key och hennes idéer får en avgörande betydelse för Mamah. Efter något år återvänder paret till USA, men deras liv tillsammans kommer att sluta i en ohygglig tragedi.
En omskakande dokumentärroman både saklig och känslosam, intelligent och tänkvärd. Mamah Cheney var en tidig feminist – själständig, välutbildad, språkkunnig – som tvingades göra svåra val i livet. Kärleken till Frank är en berättelse om att överge gamla konventioner och leva efter nya idéer och de konsekvenser detta får för kvinnan – ett dilemma som kanske är lika aktuellt idag som för hundra år sedan. (Baksidestext, Bonnierpocket, 2009)

Personer, aktörer

Originalspråk

Textutdrag

Mamah Cheney ställde sig på tvären mot Studebakern och placerade händerna sidledes på veven. Hon hade startat den hundra gånger förr, men hon hörde fortfarande Edwins ord varenda gång hon grabbade tag i handtaget.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

430

Språk