Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

...och ändå gryr dagen...

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Lars Jansson är född 1926 i Helsingfors, son till en känd finländsk skulptör och en rikssvensk konstnärinna. Redan vid femton år utgav han i Finland sin första bok, en pojkberättelse, "Skatten på Tortuga", och 1945 ännu en, "Härskaren". Efter studentexamen och krigstjänst intill fredsslutet har han bedrivit sporadiska studier vid Helsingfors universitet.
Av sin konstnärligt begåvade släkt har Lars Jansson fått i arv en artistisk sensibilitet och en formtalang som sätter sin prägel på den bok varmed han nu övergått itll den allvarliga litteraturen, som man räknar med. Som ovanlig måste man betrakta hans förmåga att objektivt iaktta och återge den värld, som han ännu själv står så nära, barnets, skolgossens och den mognande ynglingens. De problem som möter Martin i "...och ändå gryr dagen" är desamma som varje inom sig själv sluten och fantasibegåvad ungdom har att brottas med, men får ändå sin personliga tillspetsning som väcker läsarens intresse och nyfikenhet på denne ungdomlige debutant från andra sidan Bottenhavet.

(Baksidestext, Albert Bonniers Förlag 1946)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Textutdrag

Martin stannade framför tröskeln. Den var hög, och hade en hård och kall mässingskant som han ofta skrapat knäna emot och som han var rädd för. Golvet var dammigt och spred en svag klibblukt. Våningen var full av repor och matta märken av sulor - märken som bildade underliga och invecklade figurer som han kunde följa med fingret tills det var blankt och svart på toppen och smakade illa. Martin drog fingret över tröskelns mässingslist. Det kändes lustigt, kalla ränder som fårade fingertoppen, här och där avbrutna av en skruv, en rund fördjupning mellan ränderna som hade vassa kanter och som var full av damm.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

228

Språk