Månens död

Typ

novellsamlingar

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Innehåll:

Månens död
Om min far
Om min dotter
Renaste guld
En undervattensbåt stiger till ytan
Segraren
Stormovik
Generalstädning
Söndag
Sömnlöshet

Månens död är liksom författarinnans tidigare arbeten Gråt inte, Ninel! och Näktergalen och rosen en novellsamling. Sitt stoff har Vera Inber till stor del denna gång hämtat från de svåra åren under det andra världskriget, då hon vistades i det belägrade och uthålligt kämpande Leningrad. Men det är inte striderna vid fronten hon skildrar, det som mest intresserar henne är den enskilda människans reaktion inför krigets fasor och då främst barnens. Hon är djupt förtrogen med barnasinnet, och några av hennes skisser över barnets sätt att möta de stora svårigheterna under dessa ohyggliga förhållanden äro små mästerstycken av finstämd och känslig berättarkonst.
Månens död är en vacker och intagande bok fylld av poesi, slaviskt vemod och intelligent människokunskap. Vera Inber hör utan tvivel till de främsta av de sovjetryska författarna och hennes noveller och berättelser äro av det slag som man länge minns.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

noveller

Utgivningstid

Sidantal

168

Förlag

Språk

Översättare