Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Vinterhamn

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Vinterhamn är Lars Sunds länge väntade återkomst inom den finlandssvenska prosan. Hans nya roman utspelas i studentkretsar i Åbo. I centrum för berättelsen står Harry Lillkung, hemmahörig i Jakobstad - en miljö som i Lillkungs tillbakablickar glimtar fram lika levande och påtaglig. med Harrys vän Skrifvars, "kaplanens pojke", förs vi rakt in i den aboensiska studentpolitiken; en annan lika central som fängslande person är Marina Höckert vars möte med Harry blir avgörande.
Med överdådigt gott humör målar Lars Sund upp Akademin till fest och vardags: läsaren placeras mitt ibland pluggande, diskuterande, spexande, älskande studenter - och en och annan professor beskriven med älskvärd komik. Åbo lever upp för våra ögon, i dagsljus såväl som nattetid: här bekräftar Sund med eftertryck sin skicklighet som miljöskildrare. Samtidigt ställer romanen stora och svidande frågor som berör hela den socialistiska studentrörelsen i början av sjuttiotalet - vad blev det av den? Hur ser den akademiska vänstern ut i dag?

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

253

Språk