Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Änkegrevinnan

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Stina och hennes make har återvänt hem efter sin resa genom Europa. Grev Magnus hälsa är vacklande, han blir allt svagare. Stina står snart ensam med sina två barn. Trots sin stora sorg tvingas hon ta itu med allt det praktiska som föregår en stor begravning.
När den väl är över känner Stina ödsligheten i det stora paläet. Hon bestämmer sig för att sälja huset och köpa ett mindre. Som arvtagerska till en stor förmögenhet och med stora gods att förvalta inser hon att hon behöver sakkunnig rådgivning. Hon anlitar därför den bildade och beläste advokatfiskalen Wickström. Denne börjar snart slå sina lovar kring den vackra och rika änkan...
En natt väcks Stina av tjänstefolket. Paläets ena flygel står i ljusan låga. Stinas dotter Tina får själv ta hand om sina halvsyskon medan Stina själv försöker rädda vad som räddas kan av paläets konstskatter. Huset brinner ner och under en tid måste Stina och barnen bo hos Tina och hennes make Gösta. Snart finner Stina ett mindre palä, hon känner sig ljusare till sinnes och ger sig på nytt ut i sällskapslivet där hon blir en populär och eftersökt person. En höjdpunkt för henne blir när hon inviteras till tekonselj hos självaste dronningen!
Ute i Europa härjar "vilddjuret" Napoleon och ute i Stockholm skördar en smittosam farsot tusentals offer. Ett av dessa blir Tinas älskade make Gösta. Kungen, Gustav IV Adolf, utsätts för en militärkupp, avsätts och landsförvisas. Hans efterträdare, Kristian August, dör i ett slaganfall. Det ryktas att han förgiftats, oroligheter utbryter och kulminerar i "Fersenska mordet".
Stina har börjat skriva ner sitt märkliga levnadsöde i "Minnenas Bok", som hon testamenterar till Tina. Hon känner sina krafter avta och under sedvanlig sommarvistelse på Malcolmshof somnar hon lugnt och stilla in, omgiven av sina barn och barnbarn.

Hovskvaller, historiska fakta och dåtida vardagsliv väver Alice Lyttkens samman till en färgstark gobeläng. På ett trovärdigt sätt avbildas en tidsanda speglad i Stina Pihlgrens minnesvärda gestalt.

(text från bokomslaget)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

slutet på historien om Stina Pihlgren

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

150

Förlag

Språk