Jude i Finland

Samtida recension
Resonerande bokkatalogen gavs ut av Statens biblioteksbyrå mellan åren 1923-1961 och av Skolstyrelsens biblioteksbyrå mellan åren 1962-1988. Den delades ut som bilaga till Svenskbygden. Tidningen innehöll korta recensioner av ny, svenskspråkig litteratur och användes som hjälpmedel vid bibliotekens bokval.

Recension i Resonerande bokkatalog

Utkommit i nummer

6-7/1988

Recension

Boris Grünsteins bok kan möjligen ses som ett subjektivt och stilistiskt suveränt svep över det självständiga Finlands historia. Här finns fullt upp av initierade närbilder som hänför sig till tjugotalets yrvakenhet, krigsårens dramatik såväl som också till diverse finesser inom pälsvarumarknaden och irrgångarna i de efterkrigstida politiska skeende i vårt land.
Mest är boken dock en bok om Grünsteins eget liväventyr, ett intelligent och framför allt humoristiskt självporträtt men humorfrisk vänlighet men även med en glittrande ironi som vid behov sprutar utt över författarens närmiljöer och ibland hårdar till obarmhärtigt explosiva projektiler. Att vara jude i övriga människors värld har val alltid haft sina påfrestande sidor, men enligt Grünstein har omgivningens attityder ändå varit mänskligare i Finland än på många andra håll.
Jag har sträckläst den här boken, ställvis med det välbehag som rent intellektuella kittlingar kan vålla ställvis träffad av tokroliga formuleringar där revymästaren trätt fram och fått mig att skratta högt.