Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Lust

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Elfriede Jelineks roman Lust väckte en enorm uppmärksamhet när den först kom ut. Den blev prisad, beundrad – och avskydd. Säkert är att detta är en bok som kan läsas på många olika sätt.

I centrum står Hermann, framgångsrik direktör, och hans hustru Gerti. Hermann är besatt av sin sexualitet och i aidsskräckens tid överger han bordellerna och låter hustrun tillfredsställa alla hans behov. Sexualiteten är för honom ett maktinstrument som han använder fullständigt hänsynslöst. Gerti försöker förtvivlat att bryta sig loss men misslyckas gång på gång. När hon möter en ung juridikstuderande tror hon sig hos honom ha funnit en annan sorts kärlek.

Kallt iakttagande men med en glödande hetta i orden beskriver Elfriede Jelinek dessa människor, som likt ansiktslösa skuggor befinner sig i ett ekorrhjul av lust och våld, utnyttjande och underkastelse.

(Forum)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesord

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Namn

Första publikation

ja

Utgivningstid

Språk

Namn

Utgivningstid

Sidantal

217

Förlag

Språk

Lisätietoja

Första svenska upplaga 1990.