Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den svarta tigern

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Vem var den mystiske Skälg, den mörke högreste hövdingen med de vitas omisskännliga drag över pannan? Det började med att han dräpte Tigers far, ledaren för de svarta under mammutjakten. Sedan spordes att han dragit skövlande från boplats till boplats och att han kunde ses på två ställen samtidigt.

Tiger hälsades som en gud av de vita och blev deras ledare på Vejdes ö. Där levde han under ständigt hot att Skälg skulle finna honom. När det blev dags behövde han liksom den svarta tigern all list och smidighet och därtill naturens hjälp för att få sin hämnd.

Denna spännande äventyrsroman utspelar sig i det nordiska skärgårdslandskapet för ca 30 000 år sedan. Det är ett stycke science fiction i det förhistoriska. På samma gång är det en vetenskapsmans djärva spekulation över hur det kan ha gått till nä mörkhyade människor söderifrån mötte bleksiktiga neandertalare i norr.
Björn Kurtén har tidigare utgivit populärvetenskapliga böcker som Dinosauriernas värld, Inte från aporna, Björnen från drakhålan. I Den svarta tigern avslöjar han sig som driven intrigflätare och virtuos skildrare av naturen och de vilka djuren.
(Baksidestext)

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Originalspråk

Textutdrag

Mammutarna bröt fram, ljudlöst, på den förutsedda platsen.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

284

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

256

Språk

Utgivningstid

Sidantal

311

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

224

Språk

Utgivningstid

Sidantal

270

Språk

Översättare