Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Hungergropen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Då Göran Stenius år 1934 debuterade med sin stora klosterroman Det okända helgonets kloster slog han definitivt igenom och blev ett namn att räkna med i finlandssvensk litteratur. Romanen var präglad av en flödande fantasi i förening med ett levande intellekt, en konstnärlig gestaltningsförmåga och en stilens originalitet som gav läsaren rätt att vänta mycket av en kommande produktion.
Med sin nya bok Hungergropen överträffar författaren även högt spända förväntningar. Han söker sig, liksom i sitt första arbete, till de karelska ödemarkerna, närmare bestämt till socknen Kinnalax med »Hungergropen», ett litet samhälle på fem fattiga byar »ett gott stycke bortom religheten». Med visionär kraft gestaltar författaren de människor som lever sitt liv i gränsskogarnas ödebygd. Där är den lättsinnige tyskfödde kapellanen Mickelmann, den maktlystne mjölnaren Kutru, bröderna Rokka, fattigprästen Bubonius, slagskämpen och kvinnoälskaren Vorna Kopra, dödgrävaren Kalman Kaapo, gråterskan Mataleena, vars spruckna gråt genljuder i mörka kvällar, profeten Jeremias, »en kvarleva från den tid då arken ännu sam på djupt vatten och de stora fiskarna också voro stora Herrens tjänare», för att bara nämna några. Som en kontrast till fattigfolket i Hungergropen står den kraftfulle prosten i Kinnalax, Tomas Cinnelius, köpmannen Peter Jochum, kronofogden Claus Corpi, som med sin friskara bjuder ryssarna spetsen i 1808-1809 års krig.
I Hungergropen bedriver alla makter sitt spel, gud och djävul. Mänskorna växer fram ur naturen, de är en del av den och den finns i deras blod. Flera av kapitlen äger en sällsam och djupt verkande dramatisk kraft - t.ex. då förf. skildrar hur prästen Mickelmann dräps en natt av Vorna Kopra, eller hur folket en julnatt hungrigt och törstigt söker mat och vin hos fattigprästen eller hur det reser sig oförskräckt och vilt under »kapten Kokkis» ledning till kamp mot ryssen.

(baksidestext, Söderströms, 1944)
Hungergropen fullbordades under långa mörkläggningskvällar i andra världskrigets Rom, där Göran Stenius var anställd vid Finlands legation i Vatikanen. Vi möter människor gestaltade med visionär kraft, mot bakgrunden av de karelska ödemarkerna nära ryska gränsen. Det brokiga galleriet omfattar bl.a. lättsinnige tyskfödde kapellanen Mickelmann, den maktlystne mjölnaren Kutru och fattigprästen Bibonius. Som kontrast till detta gråludna och vildvuxna följe från Hungergropen står den kraftfulle prosten i KinnalaxTomas Cinnelius och kronofogden Claus Corpi.
Men Stenius fängslar också som naturskildrare. Det östfinska landskapet med ensliga, fiskrika sjöar, med basturökar, frän rönndoft, och sötman från blommande hägg trollbinder läsaren i ordets gamla hedniska mening.

(baksidestext)

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

I skuggan av de mörkgröna fläderbuskarna bakom pigbodarna lurade äventyret.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

256

Språk

Lisätietoja

Ny utg.: Lindqvist, 1960 (Finlandssvenskt bibliotek: 16)

Utgivningstid

Sidantal

294

Språk

Översättare