Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

En skörd av tårar

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Edwidge Danticat är född på Haiti 1969 och kom med sina föräldrar till USA som tolvåring. Hon debuterade 1994 med romanen Breath, Eyes, Memory (på svenska 1996, Magiska länkar) och 1995 kom novellsamlingen Krik? Krak! för vilken Danticat nominerades till National Book Award som den yngsta författaren någonsin. Hon var då 26. Den nya romanen En skörd av tårar utspelar sig i Dominikanska Republiken och Haiti 1937. Den bygger på en verklig händelse när tusentals haitiska gästarbetare i Dominikanska republiken massakreras av militär och civila. Danticat berättar om den unga Amabelle som är tjänsteflicka åt en förmögen dominikansk familj när förföljelserna mot haitierna börjar. De underblåses av den dominikanske diktatorn Trujillo. Amabelles älskade är en sockerplantagearbetare som heter Sebastien. Under flykten undan dödandet skiljs Amabelle och Sebastien åt. Amabelle når räddningen på andra sidan floden men hon återser aldrig Sebastien.

(Norstedt)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Hans namn är Sebastien Onius.
Han kommer de flesta nätter för att göra slut på min mardröm, den som jag har jämt, den där mina föräldrar drunknar. Medan min kropp kämpar emot sömnen, slåss med sig själv för att vakna, viskar han åt mig: "Ligg still medan jag för dig tillbaka."
"Tillbaka vart?" frågar jag utan att känna mina läppars rörelser.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Utgivningstid

Sidantal

278

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

456

Språk

Översättare

Lisätietoja

Tidigare utgiven med titeln: En skörd av tårar.

Utgivningstid

Sidantal

311

Språk

Översättare