Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De blåaste ögonen

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

De blåaste ögonen skildrar en fattig familj i 1940-talets Ohio – Paulina, Cholly, Sam och Pecola. 12-åriga Pecola älskar Shirley Temple över allt annat och ber till Gud varje natt om blå ögon. Hon är säker på att om hon bara fick blå ögon skulle hon bli vacker, älskad och lycklig. Hennes föräldrar skulle försonas och hemmet skulle fyllas av kärlek i stället för hat.
De blåaste ögonen är en stark roman om förtryckets normer och föreställningar, om hur de tränger in hos de förtryckta och skapar en känsla av underlägsenhet. Den känslan finns inte bara hos Pecola, den finns också hos hennes far Cholly. Vad som ger romanen dess bredd och djup är att Pecolas öde speglas i omgivningens känslor och attityder. Toni Morrison tränger under ytan på sina gestalter och får dem att leva, den ”osynliga” Pecola såväl som hennes brutale far och alla de andra i den lilla staden Lorain.
1970 kom denna synnerligen framsynta debutroman om svart kontra vitt. En roman så långt före sin tid att tiden först nu hunnit ifatt den. (baksidestext)

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Här är huset. Det är grönt och vitt. Det har en röd dörr. Det är mycket fint. Här är familjen. Mamma, pappa, Dick och Jane bor i det gröna och vita huset.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

200

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

208

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk