Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Regnkungen Henderson

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Amerikanen Henderson, drygt femtio år, väger sina modiga hundra kilo och är värd sina modiga hundratusen dollar, bara i räntor. Han sjuder av vitalitet, som han aldrig lyckas få utlopp för, han lider av att han förnöter sitt liv till ingen nytta.
Henderson reser till Afrika, för att finna sig själv och begrunda sin situation. Som gäst hos en primitiv stam blir han vän med den bildade unge hövdingen. Hans egen ställning blir närmast en halvguds sedan han – till sin häpnad – lyckats framkalla regn över den halvt förtorkade grödan.
Den som effektivast undervisar honom i människans villkor är emellertid ett lejon. Förhållandet mellan djurens konung och den dollarstinne amerikanen är till en början en kraftmätning men övergår i en mystisk samhörighet som för Henderson innebär vänpunkten i hans liv.
När Regnkungen Henderson utkom i USA 1958 fick Saul Bellow lysande kritik. Henderson beskrevs som en pikareskhjälte i den stora traditionen. Släktskapen med både Odysseus och Don Quijote är påtaglig.

(Atlantis)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

337

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

403

Förlag

Språk

Översättare