Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Se upp, salige!

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.
Videor

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Huvudpersonen i denna intelligenta och talangfulla roman heter Karl-Henrik och är chefredaktör för den dagliga tidningen i en liten stad i Svensk-Finland. Som tidningsledare håller han en fridsamt konservativ ton och ser till att inget som kan störa den samhällsbevarande ordningen eller genera aktningsvärda personer får komma in. Personligen har han en mycket mer frisinnad åsikt och ur den motsättningen börjar bekymmer växa fram med oroande hast.
Men det finns också andra anledningar till konflikter i Karl-Henriks liv. Han får hem sin son Gus, sexton år, knuten och hämmad men med en våldsam beundran för fadern, som det blir svårt att motsvara. Till detta kommer också att Karl-Henrik inleder en kärlekshistoria med en långt yngre flicka, dotter till en av hans radikala vänner.
Det drar ihop sig till en våldsam urladdning i den spännande och skickligt flätade handlingen. Den kommer också, med alldeles oväntade följder för de flesta av de inblandade, som får sina liv kraftigt ommöblerade av de våldsamma händelserna.
Christer Kihlmans debutroman är en rik och sammansatt bok. Den kommer säkerligen att väcka diskussion hos oss genom sitt radikala och fördomsfria sätt att skildra och bedöma den finlandssvenska överklassens förhållanden. Men den ger mycket mera än så - en skarpsinnig diskussion av tidningsmannens frihet, en mogen erotisk psykologi och en skarpögd skildring av förhållandet mellan olika generationer.

Christer Kihlman har tidigare utgivit två diktsamlingar. "Se upp Salige!" är emellertid något mer än en ovanligt färdig och intressant debutroman, den är också en av de bästa finlandssvenska romanerna på många år.

(baksidestext)
Trygve Söderling tvekar inte att i Finlands svenska litteraturhistoria att se Se upp Salige! som startskottet till vårt litterära 1960-tal. Men för dagens läsare är romanens mest riskabla ämnen helt andra än attackerna mot borgerlighetens bastioner, kyrka, välgörenhet, Lucia, den självtillräckliga överklassen i småstaden Lexå, som samtiden reagerade på. Lolita-tematiken där den konventionella redaktören Karl-Henrik Randgren faller för den 14-åriga Annika och radikaliseras av kärlek vore nog i eldfängdaste laget för författare idag. Men Kihlman skriver helt utan rädsla och moraliserande om huvudpersonens hemliga passion. Randgrens usla beteende mot sin egen tonåriga son var heller inte något de samtida kritikerna fäste sig vid. Vissa finländare älskade att hata boken. Men ett stjärnskott från Svenskfinland och litterärt genombrott, skrev de stora svenska tidningarna, bland annat Olof Lagercrantz i Dagens Nyheter: Det känns allför ofta i dagens dikt liksom vid de samtal vi för med varandra som vore det i går och i förrgår. Hos Kihlman är det verkligen i dag. Därför denna osäkerhet, denna samvetsnöd, detta trevande i många riktningar, detta prövande. Se upp Salige! kan läsas för att ge en insyn i en annan tid: det mytologiska 1960-talet. Den kan läsas för att den ger insyn i vår tid. Den kan läsas för författarens nyskrivna förord eller Trygve Söderlings nyskrivna efterord. Och den kan läsas för raseriet den är skriven i, som glöder lika starkt efter ett halvt sekel.

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Filmer

The following links will take you away from this site.

Textutdrag

Janne!
Ingen annan än Janne igen! Dessa rubriker och notiser som smyger sig in, som dyker upp, som kreverar på min förstasida vareviga gång jag haft förhinder vid ombrytningen, denna råhet, detta minst sagt uppseendeväckande - snaskeri, som han så frikostigt sprider ut, "för att ge läsekretsen vad den vill ha", gör mig rasande. Men inte så mycket för att det är snaskigt som för att det är mot min vilja och princip och för att han vet det, för att han således trotsar mig, är olydig, får mig att känna mig liten och betydelselös. Och vet det. Janne! Råttan!
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

316

Språk

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

290

Språk

Litterära videoklipp

Kod till Svenska Yles Arkivet