Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Leoparden

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

När prins Giuseppe Tomasi di Lampedusa, hertig av Palma, avled 1957 vid sextio års ålder var han helt okänd i den litterära världen. Två år senare var den enda bok han skrivit och avslutat kort före sin död en av samtidens stora litterära händelser.
Leoparden är inspirerad av den feodala miljö som författaren själv tillhörde. Berättelsen börjar en majdag 1860 kort efter folkhjälten Garibaldis landstigning på Sicilien. I palatset i Palermo härskar den ståtlige don Fabrizio. Det är en kraftfull man som älskar astronomi, vackra kvinnor och sin brorson Tancredi, som har gått med i Garibaldis frihetsrörelse.
När det gäller politiken är don Fabrizio passiv trots att han ser sin egen ställning hotad. Garibaldis insats beredde vägen för Italiens enande, jorddrottarna skulle försvinna och den enkla människan få en chans. Leoparden visar vad det kom att innebära för en enskild man i samhällets toppskikt. Det är en oerhört dramatisk skildring som får sin lyskraft genom författarens mästerskap och spiritualitet. (Baksidestext)

Ämnen och teman

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

"Nunc et in hora mortis nostrae. Amen."
Dagens rosenkransandakt hade nått sitt slut. I en halvtimmes tid hade prinsens lugna stämma erinrat om de ärorika och smärterika hemligheterna; i en halvtimmes tid hade andra röster sammanvävts i ett böljande sorl där säregna ord avtecknats sig i ränningen som gyllene blommor [...]
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

276

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

270

Förlag

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

533

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Utgivningstid