Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De kanske lämpade

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Tre udda barn möts på en privatskola i Köpenhamn. Peter och hans två vänner Katarina och August är socialt handikappade, på väg ut ur det normala samhället, när de får en chans att gå på Biehls Privatskole. I detta noggrant inrutade oc schemalagda helvete är rektor oinskränkt härskare och styr med hjälp av skolklockan elevernas liv i minsta detalj.
En välmenande men oförstående vuxenvärld har valt ut de tre som kanske lämpade för att under rektor Biehls överinseende delta i ett socialpedagogiskt experiment.
När de utsätts för kroppsaga och rumsarrest, revolterar de med ursinne. Peter sätter skolklockan - och därmed själva tiden - ur spel. Han rubbar nu hela fundamentet för det minutiöst uppbyggda skolexperimentet, som störtar samman.
Peter Høegs fjärde bok lämnar ingen läsare oberörd. Det är en gripande skildring av barns utsatthet i vuxenvärlden och en personlig uppgörelse med 60- och 70-talets danska skola. Peter Høeg gör här också upp med västerlandets linjära tidsuppfattning, under vars hårda tyranni skolbarn hamnar redan i första klass.

(baksidestext)

Huvudpersoner

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Vi steg fem våningar upp mot ljuset, och fördelade oss på tretton led vända mot guden som upplåter morgonens portar. Sedan var det en paus, och sedan kom Biehl.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Språk

Utgivningstid

Sidantal

348

Förlag

Språk

Utgivningstid

Sidantal

252

Förlag

Språk

Översättare