Den svarta katten & andra noveller

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Edgar Allan Poe är inte bara den moderna detektivromanens fader, med berättelser som Morden på rue Morgue och Det försnillade brevet, där Auguste Dupin med sin logiska slutledningsförmåga löser mysterier; även hans gotiska skräckberättelser har blivit stilbildande.

I denna volym samlas hans mest berömda historier:
- Den svarta katten
- Brunnen och pendeln
- Guldbaggen
- Huset Ushers undergång

och många fler, samt avslutningsvis den ödesmättade dikten Korpen.

Poes noveller är lika originella som bisarra och trollbinder läsare än i dag med sin förening av skönhet, fasa och förundran. Begravda hemligheter kommer till ytan medan själens malströmmar drar ner annat - och andra.

Edgar Allan Poe föddes i Boston 1809. Efter korta försök inom universitetsvärlden och militären blev han biträdande redaktör för Southern Literary Messenger i Richmond och började verka som litteraturkritiker och författare. Romanen Arthur Gordon Pyms äventyr från 1838 mötte ingen större uppskattning; det var i novellerna som hans sällsamma senromantiska stil verkligen kom till sin rätt. Han avled i Baltimore år 1849.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.