Samlade dikter 1943-1997

Typ

diktsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

"Om någon av de så kallade 40-talisterna kan sägas ha fått folkets kärlek så är det han." Orden är Bengt Emil Johnsons och de fångar träffande den utveckling Werner Aspenström genomgick i sitt författarskap: från hårt anspänd 40-talist till vardagsnära poetmed brett genomslag hos läsarna - givet att det i vardagen ingår att hålla ett öga på evigheten. Om hans dikter blev mindre anspråksfulla med åren så blev de i gengäld mångtonigare. Han såg det som ett estetiskt och moraliskt credo att belysa alla sidor av den svårbegripliga och svårhanterliga verkligheten. "Motsägelser" är inte för inte ett nyckelord i hans dikter. Från mitten av 50-talet och framåt hade han också ambitionen att lyfta sin dikt till en lovsång, och med lovsång menade han då "inte en urskiljningslös glorifiering av allsköns skräphögar utan blott att man klart skall inse och fastställa skapelsens brister - men ägna uppmärksamheten åt det andra, den gåtfulla föräringen. (- - -) Jag vet att lovsången är den enda poesin värd namnet." I sina dikter formulerade han också vad Göran Greider kallat "den mildaste utopi världen har känt" - en vägran att se människan som överordnad alla andra medvarelser, en avsky inför konsumtionssamhället och viktigast av allt: "Jag anser freden vara vår största tanke."
Volymen innehåller samtliga Aspenströms sjutton diktsamlingar från den närmast okända debutdiktsamlingen Förberedelse till den postumt publicerade Israpport och dessutom ett drygt trettiotal dikter ur hans prosaböcker. Redaktörer: Anna Aspenström och Hans Isaksson. Förord av Hans Isaksson.


- - -


År 2018 är det 100 år sedan Werner Aspenström föddes.

Werner Aspenström (1918-1997) intar en särställning bland fyrtiotalisterna och i vår tids lyrik över huvud taget genom sin förmåga att skriva kristallklart enkelt och samtidigt djupsinnigt. Hans språkbehandling är virtuos, och hans diktning förenar på ett osökt sätt klassicistiska och modernistiska drag. Hans lyriska register sträcker sig från ironisk tidssatir till naturimpressionism, han är det lilla formatets mästare och dikterna kryddas ofta med en egensinnig befriande humor.Ur Ikaros och gossen GråstenEfter att ha läst 73 (förträffliga) dikter om Ikarosönskar jag lägga ett ord för hans lantlige kusin,Gossen Gråsten, kvarlämnad på ängen.Jag talar också på en grästuvas vägnarsom åtnjuter skugga och vindskydd.Denna volym - som innehåller mer än 500 dikter - den största sammanställningen hittills av Aspenströms lyrik alltifrån Skriket och tystnaden (1946) fram till den postumt utkomna Israpport (1997).Nu finns Werner Aspenströms samlade dikter i ny fin klassikerutgåva. Omslagen har författarporträtt av Jan Landqvist, känd för sina eleganta bokstöd av författarsiluetter. Förord av Hans Iskasson.
Förberedelse ; Skriket och tystnaden ; Snölegend ; Litania ; Hundarna ; Dikter under träden ; Om dagen om natten ; Trappan ; Inre ; Under tiden ; Ordbok ; Tidigt en morgon sent på jorden ; Sorl ; Varelser ; Enskilt och allmänt ; Ty ; Israpport ; Dikter ur urvalsvolymer, prosa och essäböcker 1961-1987.

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.