Sivupiirin Päivän täyt

Sivupiiri: Ajankohtaista | Täky

Kuunnousu

Kuunnousu

3.7.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Yksi puhelu ja Joen maailma muuttuu. Veli Ed, joka on hänelle kuin isä, soittaa hätäisesti ja ilmoittaa, että on pidätetty syytettynä karmeasta teosta. Tuomiona on kuolema. Sitten on veljen viimeinen kesä ennen telotusta ja Joe lähtee kärventävän kuumaan Texasiin ilman rahaa ja töitä ollakseen veljensä lähellä. Lupa päivittäisiin tapaamisiin tulee, mutta tunnistavatko pojat toisiaan kymmenen vuoden jälkeen? Onko Ed syyllinen vai syytön? Ja uskaltaako toivoa edes vähän, kun uusi asianajaja väläyttelee pieniä mahdollisuuksia tuomion kumoamiseen? Sarah Crossanin sydäntäsärkevä, pakahduttavan pysäyttävä ja itkettävä säeromaani Kuunnousu.

Typy ja nokkela noita

Typy ja nokkela noita

29.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Typy on jo kesälomalla ja kun äiti ja isä ovat vielä töissä, vie Bertta-täti Typyn viettämään aikaa leikkipuistoon. Puistossa ei kuitenkaan ole muita lapsia, täti keskittyy lukemaan lehteä ja Typyllä on todella tylsää. Mutta sitten tulee tuulenpuuska, jonka mukana ilmestyy sinitukkainen noita ja edessä on seikkailu, josta tylsyys on kaukana. Sanna Iston, Eppu Nuotion ja Sari Airolan mielikuvituksellinen Typy ja nokkela noita.

Ihana tyttö

Ihana tyttö

25.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
15-vuotias Reetta haaveilee näyttelijän urasta ja unelma toteutuu pienimuotoisesti, kun paikallinen nelikymppinen ohjaaja valitsee hänet mukaan lukioikäisille tarkoitettuun itse kirjoittamaansa musikaaliin. Reetta on yksinäinen ja kiusattu tyttö, joka palaa ja elää näyttelemiselle. Kun hänen ihailemansa ohjaaja alkaa huomioida tyttöä erityisesti, hivelee se itsetuntoa ja vie tytön mukanaan, vaikka pieni ääni mielen perukalla aina nostaakin esille ajatusta, että liekö tämä ihan oikein kuitenkaan... Rakkautta janoava tyttö antautuu aikuisen miehen vietäväksi, mutta kannattaako rakkauden ja huomion takia tehdä ihan mitä vain? Elina Kilkun ahdistava ja raastava Ihana tyttö.

Albi lähtee uimakouluun

Albi lähtee uimakouluun

22.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Albi lukee ystävilleen kirjaa uimakoulusta, mutta nukahtaakin kesken kaiken ja näkee unta, tietenkin uimakoulusta! Albi menee uimakouluun ja onpa se pinnalla pysyminen helppoa, kun on lumiukko! Albi touhuaa vaikka ja mitä, mm. myy jäätelöä, pelastaa hengenpelastajan ja rakentaa hiekkalinnan. Ja sitten Albi herää ja pettymys on suuri kun se huomaa, ettei olekaan uimamaisteri. No uimakoulua Albille ei löydy, mutta joku muu koulu kylläkin! Mikko Kunnaksen ja Markus Majaluoman hauska Albi lähtee uimakouluun.

Amerikan kuninkaalliset

Amerikan kuninkaalliset

18.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Hyvää juhannusta! Amerikka on kuningaskunta, jota tähän asti aina on johtanut kuningas. Nyt kuitenkin uuden lain myötä kruunun perii vanhin lapsi, joka tällä kertaa on tyttö, Washingtonin suvun esikoinen Beatrice. Tyttöä on kasvatettu kuningattareksi koko hänen ikänsä, eikä hän muusta polusta tiedä mitään. Beatricen sisarukset, kaksoset prinsessa Samantha ja prinssi Jefferson, taas ovat saaneet elää huomattavasti vapaampaa elämää. Mutta miltä vapaus tai velvollisuus oikeasti tuntuu, millaisia juonitteluja kulissien takana käydään ja voiko kukaan heistä vaikuttaa omaan polkuunsa? Katharine McGeen neljästä eri näkökulmasta kerrottu Amerikan kuninkaalliset on viihdyttävä lukupala, jossa riittää juonittelua, rakkautta ja draamaa.

Villikan kesä

Villikan kesä

15.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Mukavaa juhannusviikkoa! Kesällä lomaillaan ja joskus lomalla voi jopa olla tylsää, kun ei keksi mitään tekemistä. Siinä tapauksessa kannattaa etsiä käsille Mysi Lahtisen ja Virpi Pennan hurmaava Villikan kesä, sillä se on täynnä hauskoja vinkkejä ja ohjeita erilaisiin puuhiin ja leikkeihin kaikille tekemisen puutteessa oleville. Kirjan avulla tutuksi tulevat niin juhannustaiat kuin kalastusvinkitkin ja löytyypä siitä ohjeet mm. pajupillin ja voikukkaseppeleen tekoon, erilaisiin peleihin sekä vaikkapa perunan kasvattamiseen.

Ystävä – katoaminen yhdeksännellä luokalla

Ystävä – katoaminen yhdeksännellä luokalla

11.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Dekkariviikon toinen täky on L. K. Valmun nuortendekkarisarjan kolmas osa Ystävä – katoaminen yhdeksännellä luokalla. Tällä kertaa Hegen lapsuudenystävä katoaa. Ystävä, joka joskus oli tärkeä, mutta johon yhteys myöhemmin katkesi kokonaan. Onko poika kaapattu vai lähtenyt omasta tahdostaan ja onko pojan isäpuolella tai isäpuolen herätysliikkeellä jotain tekemistä asian kanssa? Hege kavereineen ottaa osaa katoamistapauksen tutkintaan ja mukana on tietenkin myös Hegen eno, Olavi Kujala. Ja sitten katoaa myös toinen, Hegelle hyvin läheinen henkilö...

Operaatio Kesäsaari

Operaatio Kesäsaari

8.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Tällä viikolla vietetään dekkariviikkoa ja kun Tildan, Oliverin ja Oton kanssa on aina niin mukava ratkoa rikoksia, päivän täkynä Jørn Lier Horstin ja Hans Jørgen Sandnesin nokkelan Etsiväkaksikko-sarjan Operaatio Kesäsaari. Tällä kertaa kuuman kesäpäivän ratoksi Etsiväkaksikon kiikariin ajelehtii tyhjiä veneitä ja totta kai niiden arvoitus on ratkaistava. Mistä veneet tulevat ja onko takana jotain laitonta?

Kesämyrsky

Kesämyrsky

4.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kesämyrsky vie kiehtovan viehättävään maailmaan, jossa voimanlähteenä on mystinen indigo. Andrew pääsee isänsä mukana kesänviettoon Royn perheen hulppealle huvilalle, kun isä on kutsuttu hoitamaan perheen murhaa todistanutta tytärtä, Penelopea. Parasta Andrew'lle ei kuitenkaan ole upeat puitteet, vaan perheen poika Josh, johon Andrew on palavasti ihastunut. Josh johtaa Nokisiipiä, jengiä, johon Andrew haluaa päästä jäseneksi. Jäseneksi pääsee suorittamalla haastavan tehtävän ja sellainen Andrew'lle osoitettu todellakin on. Siiri Enorannan kauniskielinen ja tiivistunnelmainen Kesämyrsky on täynnä ihastusta, arvoituksia, valheita, kesän viettoa ja jengitouhuja.

Pikku hiiren hellekesä

Pikku hiiren hellekesä

1.6.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Se on kesäkuu ja monilla alkaa kesäloma. Myös Hiirulla ja äidillä on kesäloma, mutta mitä tekemistä kaupungissa on kesän kuumina päivinä, entäpä sateella? No kesäpäiviä kaupungissa voi viettää vaikka käymällä huvipuistossa, uimaretkellä, taidemuseossa tai elokuvissa. Riikka Jäntin kiireetön Pikku hiiren hellekesä.

Tyttö lukitussa huoneessa

Tyttö lukitussa huoneessa

28.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
28.5.2020 vietetään ensimmäistä kertaa kansainvälistä selkokielen päivää.Taran perhe pakeni Suomeen Taran ollessa kuusivuotias, sillä Turkissa oli vaarallista elää. Kun Tara täytti 12 vuotta, alkoi hänelle tulla riitoja isänsä kanssa. Nyt hän elää hyvin suljettua elämää, hän ei saa tavata kavereita eikä käydä juuri missään koulua lukuunottamatta ja isällä tuntuu olevan silmät kaikkialla. Kun Tara alkaa kapinoida, alkaa isä pahoinpidellä häntä. Lopulta tilanne on niin paha, että Tara pelkää henkensä puolesta. Marja-Leena Tiaisen Kahden maailman tyttö -kirjan selkomukautus Tyttö lukitussa huoneessa on koskettava tarina kurditytön suljetusta elämästä.

Karkumatka

Karkumatka

25.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Pii päättää lähteä pois kotoa ja tie vie kummalliseen Pensionaatti Paradaisiin, jossa asuu hänen tätinsä ja jossa voi tapahtua ihan mitä vaan. Paradais oli ennen täysihoitola, jonne ihmiset tulivat olemaan hoidossa, mutta nyt he tulevat sinne asumaan ja hoitamaan itse itseänsä. Asuupa siellä myös Peik, joka aiheuttaa Piin vatsaan kummallisen tunteen. Inka Nousiaisen ja Satu Kettusen Karkumatka, joka joskus vaan on tehtävä.

Hukan perimät

Hukan perimät

20.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Juuri reserviupseerikurssille hyväksytyn Alexin äiti vetelee naruista ja hommaa poikansa Väinö Ollikaisen metsästyspartioon täydenkuun komennukselle. Alexin valtaa vaihtelevasti into, jännitys, vastenmielisyys, pelko ja lopulta kangistava kauhu, kun metsän hiljaisuuden rikkoo sarjatuli ja karmivat kivun, kauhun ja elävän ihmissuden äänet. Miten jahtaajista tulee jahdattuja, miten reagoidaan roolien vaihtoon, miten kohdataan läheiset, miten jatketaan elämää erilaisina ja mitä sitten, kun muuttaa toisen kaltaisekseen? Elina Pitkäkankaan Hukan perimät on vetävä, tenhoava, synkkä, pakahduttava ja raaka paluu Kuura-trilogian maailmaan.

Kasa

Kasa

18.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kasassa voi olla neulasia, oksia ja tammenterhoja. Siinä voi olla myös kukan alkuja, pörriäisiä ja vaikkapa pesä. Mistä kaikesta hellyttävä Kasa milloinkin koostuu ja millainen on sen vuodenaikojen vaihtelu? Emilia Erfvingin suloinen Kasa.

Dodo

Dodo

14.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Iinalla ei mene koulussa erityisen hyvin, poikaystävä Tuukalla on vakava masennus ja sitten vielä äiti lähettää tytön kesäksi isän luo, isän, joka valitsi viinan ennemmin kuin Iinan. Ja sitten on vielä Dodo. Näitä aiheita käsittelevän kirjan voisi kuvitella olevan raskas ja surullinen, mutta Dodo ei ole. J. S. Meresmaan tiivis, yllättävä ja ahmittava säeromaani Dodo on raikas, soljuva ja suloinen, aivan ihana!

Pinko ja salaperäinen siemen

Pinko ja salaperäinen siemen

11.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kevät saa monet erilaisiin kylvöhommiin. Myös Pinko päättää eräänä päivänä istuttaa siemenen, josta kasvaisi porkkana. Muut metsän eläimet ovat Pinkon touhuissa innolla mukana ja auttavat kukin omalla tyylillään. Mutta riittääkö porukan kärsivällisyys kun näyttää siltä, ettei pieni murunen kasva porkkanaksi ikinä? Christel Rönnsin Pinko ja salaperäinen siemen.

Kuin kettu kanalassa

Kuin kettu kanalassa

7.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
7.5.1995 on jäänyt monille kultaisena mieleen, sillä silloin Suomi voitti sen ihka ensimmäisen jääkiekon maailmanmestaruutensa. Joten pelataanpa lätkää myös päivän täyssä. Jonnella pyyhkii kentällä sen verran hyvin, että vaarana on menestyksen nouseminen hattuun. Ja vaikkei kutsua ikähuippujen Pohjola-leirille tulekaan, saa poika kylliksi näytön paikkoja. Mutta käyttääkö Jonne paikat hyödykseen ja miten seurusteluhommat etenevät? Kalle Veirton Tähtiketju-lätkäsarja jatkuu kirjalla Kuin kettu kanalassa.

Alli siivoaa

Alli siivoaa

4.5.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Kevät ja nyt vielä tämä poikkeustila saa monet siivoilemaan nurkkia ja raivaamaan kaappeja. Myös Alli pääsee äidin apuriksi siivoamaan, mutta kaikki ei taida mennä ihan ilman kommelluksia. Linda Palmin ja Jessica Lindholmin pienille lapsille suunnattu Alli siivoaa. Alli-kirjojen tapahtumat, esineet ja tunteet ovat lapsille helposti tunnistettavia ja kuvituksen väritys nostaa esille tärkeät asiat. Kirja löytyy monesta kirjastokimpasta myös e-kirjana.

Mun vuoro

Mun vuoro

23.4.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Bri haluaa tulla yhdeksi kaikkien aikojen räppäriksi, tai ainakin päästä pois kulmiltaan. Isot saappaatkin on täytettävänä, sillä Brin isä oli räpin underground-legenda. Eka battle ja ”– – täs Kehäs on yks puheenaihe, Bri!” Mutta kun äiti jää työttömäksi, laskut kasaantuvat ja kodittomuus uhkaa, on Brin pakko onnistua ja pian. Ja kun aikaa ei ole, päätyy hän julkaisemaan ensimmäisen biisinsä huolimatta siitä, etteivät manageri-täti ja paras ystävä pidä sen antamasta kuvasta. No, hitti biisistä tuleekin, mutta juuri vääristä syistä. Kenen neuvoja kannattaa kuunnella ja keneen kannatta luottaa? Angie Thomasin upea ja vetävä Mun vuoro. Kirja löytyy monesta kirjastokimpasta myös e-kirjana.

Suomen kansan seikkailusatuja

Suomen kansan seikkailusatuja

20.4.2020 | Jaa täky | Teostiedot
Iivo Härkösen kokoama Suomen kansan seikkailusatuja herättää eloon vanhoja suomalaisia kansansatuja. Teoksen alkusanoissa todetaan näin: ”Toivottavasti tämäkin kokoelma lisää nuorisossamme rakkautta vanhaan satuaarteistoomme, ja ehkäpä siitä löytää jotain mielenkiintoista aikuinenkin lukija.”Teos on luettavissa rajoituksetta Project Gutenbergistä.

Sivut