Tähtivaeltaja-palkinto 2020 Margaret Atwoodin Testamenteille

Ajankohtaista
15.5.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Helsingin Science Fiction Seuran jakama Tähtivaeltaja-palkinto parhaasta vuonna 2019 suomeksi ilmestyneestä science fiction -kirjasta annetaan Margaret Atwoodin romaanille Testamentit (Otava 2019, suom. Hilkka Pekkanen).

Palkinnon perusteluista:

"Dystopiakirjallisuuden grand old lady, kentän keskeisen merkkiteoksen 35 vuotta sitten kirjoittanut Margaret Atwood ei ole menettänyt sarkastista teräänsä. Orjattaresi-romaanin tarinalinjoja jatkava Testamentit (The Testaments, 2019) on raastavan ajankohtainen – erityisesti koska elämme maailmassa, jossa sukupuolten tasa-arvo ja vähemmistöjen oikeudet ovat vaakalaudalla pahemmin kuin olisimme vuosikymmeniä sitten voineet edes aavistaa.

Atwood kertoo kolmen näkökulmahenkilön kautta Gilead-valtion misogyynisesta teokratiasta, jossa naisten itsemääräämisoikeutta ja muita ihmisoikeuksia on ankarasti rajoitettu. Teoksessa nousevat valoon sekä ne kylmäävät kehityskulut, joiden kautta tilanteeseen on päädytty, että se, miten normaalilta hirmuvallan alla eläminen voi tuntua, kun siellä on asunut syntymästään asti. Kaikilla näkökulmilla on viljalti vastineita todellisuudessa. Atwood näyttääkin meille taitavasti mutta alleviivaamatta, millaisia maisemia tien päässä avautuu, jos jätämme puuttumatta vääryyksiin."

Tähtivaeltaja-palkinnon asiantuntijaraatiin kuuluivat kriitikko Hannu Blommila, päätoimittaja Toni Jerrman, kriitikko Elli Leppä ja kääntäjä, kriitikko Kaisa Ranta.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Tähtivaeltajablogi: Uutiset - Tähtivaeltaja-palkinto 2020 jaettu
Kirjasampo: Tähtivaeltaja-palkinnon ehdokkaat 2020


Margaret Atwood, kuva: Jean Malek / Otava