Suomen dekkariseuran vuoden 2021 palkinnot on jaettu

Ajankohtaista
16.2.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden johtolanka -palkinnon saa Jyrki Erra romaanista Lyijyvalkoinen (Otava 2020).
Palkintor
aati perustelee palkintoa: ”Romaani sijoittuu alueelle, johon suomalaisessa rikoskirjallisuudessa ei juuri ole paneuduttu: taidemaailmaan ja siellä liikkuviin suuriin rahoihin. Teos on sujuvasti kirjoitettu ja kulttuurihistoriallisesti äärettömän kiinnostava nimenomaan taidemaailman kuvauksena. Harvoin liki 500-sivuisesta rikosromaanista pääsee vilpittömästi sanomaan, että sen kerronnasta ei juuri tyhjäkäyntiä ja turhia koukeroita löydy.”

 

Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjan saa Helena Immonen romaanista Operaatio Punainen kettu (Crime Time 2020).
Raadin perustelut: ”Vahvuutta on tuore näkökulma usein kotimaisissa trillereissä käytettyyn aiheeseen. Toimijana tässä ei ole kaiken voittava sankari, vaan tavalliset, nuoret ihmiset, joiden on selviydyttävä ylivoimaisista tehtävistä. Immosen teos tuo myös pohdittavan näkökulman Suomessa ja Ruotsissa jatkuvasti ajankohtaiseen NATO-keskusteluun. Kerronta on napakkaa ja alan tietämys erinomaista. Kirja on myös varsin jännittävä ja hyvin todentuntuisena se tuo sodan uhan pelottavan lähelle.”

Vuoden parhaan ulkomaisen rikosromaanin kunniakirjan saa Keigo Higashinon Uskollinen naapuri (Punainen silakka 2020, suom. Raisa Porrasmaa).
”Raisa Porrasmaan suomentama dekkari hyödyntää nokkelasti perinteisen arvoitusdekkarin piirteitä, vaikka syyllisyys paljastetaan heti teoksen alussa. Nerokkaan juonen ja yllättävän loppuratkaisun ohella romaanissa kuvataan ansiokkaasti japanilaista kulttuuria ja tuodaan luontevasti esiin yhteiskunnallisia teemoja kuten perheväkivaltaa ja kodittomien, köyhien ja yksinäisten olosuhteita.”

Suomen dekkariseura ry:n Vuoden johtolanka -palkinto myönnetään vuosittain edellisen vuoden merkittävästä kotimaisesta dekkariteosta. Palkinnon myöntää Dekkariseuran vuosikokouksen nimittämä kolmihenkinen asiantuntijaraati, joka työskentelee kaksi kautta peräkkäin.

Lisätietoja:
Suomen dekkariseura ry